Nieuwsbrief Nr. 57 - september 2010

VysehradEen impressie


Met mijn reeds alom bekende Haremm (Heer Alleen Reist Enkel Met Meisjes) een bezoek gebracht aan Praag. Naast de traditionele, mooie, dingen stond een bezoek aan de begraafplaats Vysehrad op het programma. Ik laat jullie meegenieten van een aantal van de “juweeltjes” die hier te vinden zijn: Het monument “slavin”, ereplaats, voor alle verdienstelijke Tsjechen waaronder Julius Zeyer, dichter; Alfons Mucha, schilder en Bohumil Kafka, beeldhouwer. 

Op de begraafplaats zelf: Mikolas Alés, schilder en belangrijk vertegenwoordiger van de Jugendstil; Karel Capek, schrijver en journalist. Monument van zijn broer Josef Capek; Antonin Dvorak, componist. Monument van Ladislas Saloun; Jiri Pachold, bouwmeester; Svatopluk Cech, dichter en schrijver. 

Beeld van Jakub Obrosky onder een linde verwijzend naar “In de schaduw van de lindeboom”, van Cech; Rycinka Maternova, kindergraf; Josef Slavik, vioolvirtuoos; Jan Purkyne, fysioloog. Grafmonument ontwerp van Jiri Pachold; Stanislav Sucharda, beeldhouwer. 

Werk van hemzelf; Vaclav Hanka, wetenschapper, schrijver en dichter. De eerste die hier begraven werd; Vaclav Trebisky, schrijver. Het werk “verdriet” van beeldhouwer Frantisek Bilek; Bedrich Smetana, componist van onder ander “Ma Vlast, “mijn vaderland”. Graf ontwerp van architect Josef Fanta. 

Gustav Lindner, professor; Max Svabinsky, schilder en graficus; Bretislav Benda, beeldhouwer. Eigen werk.
Verder mooie grafmonumenten voor Skardova, Brejchova, Vankuv, Kheil en Chlostova.

Jacques Buermans

Foto’s: Ria Vaes en Jacques Buermans