Nieuwsbrief Nr. 56 - juli 2010

Schemervoordracht op Terekendichters droegen voor uit eigen werk


Zo’n 25 geïnteresseerden daagden op voor de door de stad Sint Niklaas georganiseerde voordrachtavond op het kerkhof van Tereken. Bij aanvang ontvingen de deelnemers een plannetje met uitgestippeld parcours. Tjen Pauwels beet de spits af. Niet direct met luide stem  bracht hij enkele aangepaste gedichten vlakbij de plaats van zijn overleden echtgenote. “D/S – Blok II – pl. 315” was een gedicht naar Emily Dickinson. De titel verwijst naar de ligging van het graf. Daarnaast droeg hij met “Marc begraven” een gedicht voor over een elfjarig jongetje overleden aan een hersentumor. “Een lucasgezel gestorven” was dan weer een ode aan een overleden vriend. Bij de laatste rustplaats van een kloosterorde aangekomen was het de beurt aan Norbert De Beule. “Kerkhof Tereken 1” ging over een verzameling van grafzerken van zusters met bloemennamen in hun geestelijke naam. Hij droeg nog twee gedichten voor specifiek gemaakt van het kerkhof Tereken.
Lies Van Gasse vergaste ons – dichterlijke vrijheid van ondergetekende – op enkele gedichten waaronder een voor een overleden vriend. Sylvie Marie was voor wat mij betreft de “numero uno”. Zij speelde in op de actualiteit met een gedicht over de aanslag in de metro van Moscou en het neerstorten van het vliegtuig van de Poolse president en met, hoe actueler kun je zijn, een gedicht over de één dag voordien overleden sportjournalist en icoon Jan Wauters.
Piet Brak las enkele kerkhofnotities waaronder enkele zeer persoonlijke emoties. Frank Pollet droeg een gedicht voor over de dood van het Scheldedorp Doel. Daarnaast had hij een mooi gedicht over twee dementerende oudjes. Knap gedaan.

Daarna verzamelde het gezelschap zich op het centraal punt van de begraafplaats. De dichters droegen samen het gedicht “Ter Eeken” voor. Elke auteur had één strofe geschreven. Een mooie afsluiter. Nadien werd door de stad Sint Niklaas nog een drankje en een gedichtenbundeltje aangeboden terwijl een accordeonist aangepaste muziek bracht.

Jacques Buermans, ook alle foto's