Nieuwsbrief Nr. 56 - juli 2010

Rome: een funeraire bloemlezingenkele mooie dingen uit de Italiaanse hoofdstad


Een trip naar Rome achter de rug met mijn Haremm wat wil zeggen dat het funeraire geen hoofdactiviteit was. Leden die meer over de Romeinse funeraire troeven wensen te weten dienen er Nieuwsbrief 26 eens op na te slaan daar wordt uitgebreider op funeraire dingen ingegaan. Beschouw dit artikel dus maar als een soortement bloemlezing.

In de kapucijnercrypte, waar overigens niet gefotografeerd mag worden, vind je de resten van zo’n 4000 kapucijnen. Een aantal zijn te bewonderen in hun pij maar van het merendeel zijn “patronen” gemaakt die aan de muur of het plafond te bewonderen zijn.

Aan de Plaza del Popolo ligt de Santa Maria del Popolo, een pareltje van renaissancekunst. Hier zijn enkele bijzondere funeraire “objecten” te bewonderen.

Een hoogtepunt was het Pantheon met de graven van Victor Emmanuel IVictor Emmanuel II en Rafaël.

Toen we het Vaticaan op ons programma zetten bleek het campo Teutonico, de begraafplaats in het Vaticaan, dixit de Zwitserse wacht, niet toegankelijk. Sint Pietersplein zag zwart van het volk voor ???. Gevolg: geen toegang tot de Sint Pietersbasiliek. Dus deze funeraire hoogstandjes dienden we aan ons te laten voorbij gaan maar als, niet direct funeraire, compensatie konden we praktisch onmiddellijk de Vaticaanse musea bezoeken. In het verleden was het daar dikwijls uren aanschuiven.

Op onze voorlaatste dag bezochten we de Protestantse begraafplaats. Hier liggen alle nationaliteiten broederlijk naast mekaar de omgeving van de piramide voor Caius Cestius. Mooie grafmonumenten: Elisa Watson, oudste beeldhouwwerk uit 1809 op deze begraafplaats; beeldhouwer en dichter William Story met “the angel of grief”; Elisabeth Passarge, monument “de bruid”;MaukeRichard Greenough, beeldhouwer; brons bij Geselschap en een mooi beeld voor de Fin Carl Hoving

Ook beroemdheden zoals John Keats, dichter, en diens vriend John Severn, dichter. Keats kreeg ook een acrostichon op een epitaaf.
Dichter Percy ShelleyAugust von Goethe, de enige zoon van de dichter.
De begraafplaats oogt werkelijk prachtig en verzorgd.
Na de maaltijd gingen de dames winkelen en ik toog dan maar naar campo Verano, Rome’s grootste begraafplaats. Zonder plan was het een onmogelijke taak om een of andere beroemdheid te vinden. Ik beperkte me dan maar tot enkele “schone beeldekens”: Cecchini, medaillon; Arnaldo Zocchi, sarcofaag; Goffredo Mameli, gisant; Taiano, brons; een naakte “Adonis”; de engelfiguur bij Alessandre; onder de arcade Filippo Bennicelli en Fusinato; een detail van het graf Bacchi en tot slot nog wat medaillons op het graf Biondi.

acques Buermans

Foto’s van Rina Reniers: 1 + 2 + 4 + 10 + 15.  

Foto’s van Ria Vaes: 3 + 5 + 7 + 9 + 12 + 17 + 21 + 22 + 23.

Foto’s van Jacques Buermans: 6 + 8 + 11 + 13 + 14 + 16 +18 + 19 + 20 + 24 + 25 + 26 + 27 + 28 + 29 + 30 + 31 + 32 + 33.