Nieuwsbrief Nr. 56 - juli 2010

Stampe en Ivanow kregen een nieuwe grafplaat


Op het kerkhof Sint-Rochus op perk A – 30 bevonden zich de “overblijfselen” van wat eerst de grafmonumenten voor George Ivanow en Leon Stampe waren.
Toen de plannen bekend raakten dat het Sint-Rochuskerkhof opgeruimd zou worden verkreeg het Stampe & Vertongen museum dat ze de grafstenen in beheer kregen. Ze worden in het museum tentoongesteld. In 2010 lieten, na onderhandelingen tussen de stad Antwerpen en het Stampe & Vertongen museum, de mensen van het Stampe & Vertongen museum nieuwe grafstenen vervaardigen. Eind april metselden de mensen van de stad Antwerpen de basis en in mei werden de, nieuwe grafstenen geplaatst. Later dit jaar wordt denkelijk nog een plechtigheid georganiseerd om de grafplaten “in  te wijden”. In oktober is het 75 jaar geleden dat het drama waarbij beiden het leven lieten geschiedde.
Leon Stampe was de zoon van Jean Stampe, eigenaar van een vliegtuigfabriek. In oktober 1935 werd een nieuw type SV-10 ontwikkeld. Leon Stampe was testpiloot. De eerste start op 4 oktober verliep vlekkeloos maar Stampe had een aantal opmerkingen. George Ivanow was zoon van een Russisch generaal en hij had zijn studies aan de universiteit van Odessa succesvol beëindigd. Door de Russische revolutie week de familie uit naar Parijs. Op vraag van Jean Stampe belandde de vliegtuigontwerper in 1929 in Antwerpen. In totaal werden een vijftal toestellen gebouwd. George Ivanow en zijn ploeg werkten de hele nacht door. De volgende dag ging Ivanow mee met Leon Stampe op testvlucht. Het toestel stortte te Borsbeek neer. Leon Stampe en George Ivanow overleefden de crash niet. Op hun begrafenis was een massa volk aanwezig.

Jacques Buermans

Foto’s Stannie Geuens: 1-2

Foto’s Ludo Dieltiens: 3-4

Foto’s Hendrik De Bouvre: 5-7