Nieuwsbrief Nr. 52 - november 2009

Joannes Slabbekoorn is nummer 2001reeds meer dan 2000 Cv’s van Schoonselhof op de website.


Enkele weken geleden een mailtje gekregen van een Nederlands iemand met de vraag of ik informatie wist over ene Joannes Slabbekoorn, een Nederlander die op het militaire perk tussen de Belgen begraven ligt. Een makkie zo dacht ik want hij staat op de website www.schoonselhof.be. Tot mijn eigen verbazing stond Slabbekoorn er niet op. In mijn informatie gezocht want er stond mij iets voor dat ik daar ooit opzoekingen naar gedaan had. Niets te vinden. Na wat informatie ingewonnen te hebben bij enkele “militaire kenners” kwam ik terecht bij de Stichting Nederlands Oorlogsgraf. Onmiddellijk kreeg ik het verhaal van Joannes Slabbekoorn. 

Joannes Slabbekoorn (Kloetinge 20 - 11 - 1919 / Antwerpen 4 - 11 - 1944) was militair in de meidagen van 1940. Na de capitulatie van het Nederlandse leger op 14 mei 1940 werd hij weer burger. Hij werkte toen bij een verzekeringsmaatschappij in Middelburg, provincie Zeeland, Nederland. In de loop van 1942 werd hij opgeroepen om in het kader van de Arbeitseinsatz te werken in Duitsland. Joannes Slabbekoorn weigerde dat en dook toen onder. Tijdens zijn onderduikperiode kwam hij in aanraking met het Nederlandse verzet tegen de Duitse bezetter. Hij heeft toen allerlei hand- en spandiensten verricht. Na de geallieerde landing op Zuid-Beveland werd Slabbekoorn ingezet als tolk bij het Engelse leger. Eind oktober 1944 was hij op pad een groep militairen toen zij op Duitse militairen stuitten. Bij het vuurgevecht raakte Joannes Slabbekoorn gewond. Hij werd overgebracht naar het militaire ziekenhuis in Antwerpen waar hij tijdens de operatie overleed.

Onmiddellijk het nodige gedaan om deze man op de website te laten zetten. Wat bleek: Slabbekoorn werd grafmonument nummer 2001 dat op de website www.schoonselhof.be ging komen. Direct kreeg ik een reactie van een van de “vrienden/sympathisanten”, dat zijn enkele mensen die het goed voorhebben met de begraafplaats Schoonselhof en regelmatig bijeenkomen, om een “feestje rond Slabbekoorn” te bouwen. In de eerste plaats wensten we Joannes Slabbekoorn letterlijk in de bloemetjes te zetten. Een betere datum dan 4 november konden we niet uitkiezen want dan was onze vriend juist geteld 65 jaar geleden overleden. Dus die namiddag togen Stannie, Leo, Roland en ikzelf naar het militair perk om Joannes met een kransje te bedenken.

Ik wens van deze gelegenheid gebruik te maken om iedereen die bijgedragen heeft om de website Schoonselhof te maken wat hij is te danken. In de eerste plaats is dit de webmaster die, steeds achter de schermen, werkt om dit te verwezenlijken maar ik wil zeker de ex-webmaster bij deze hulde betrekken. Daarnaast wil ik iedereen die in grote, of minder grote, mate meewerkte om dit geheel te verwezenlijken danken. Om niemand te vergeten wens ik dat te doen in het algemeen. Een aantal onder jullie zorgden voor honderden CV’s, zoals wij ze noemen, anderen deden slechts één aanvulling maar dit alles zorgde ervoor dat deze website uitgroeide tot wat hij nu is.

Op naar een volgende feestje want in totaal staat er nu reeds meer dan 3500 CV’s van de diverse Antwerpse begraafplaatsen op de website www.schoonselhof.be. Volgende bloemenhulde is bij nummer “5000” in totaal.

Tekst : Jacques Buermans
Foto's : Jacques Buermans en Stannie Geuens