Nieuwsbrief Nr. 52 - november 2009

De Blauwe Poortons lid Mieke Versées bracht een bezoek.


Rouwcentrum De Blauwe Poort neemt deel aan de open bedrijvendag. Dé kans om een blik achter de schermen te werpen van dit mooie gebouw. Niets in de etalage laat vermoeden dat een uitvaartondernemer achter de gevel huist. Een doelbewuste keuze vertelt onze gids. We starten in de stijlvolle onthaalruimte waar de regeling van de uitvaart besproken wordt. Bij verlies van een kind loopt dat soms over dagen. Verder gaat het naar een ruimte met enkele uitgestalde kisten. Zoals in elke ondernemerstak, ook hier een evolutie. Een rieten kist bvb voor de milieubewuste mens, een mooie boekenkast later tot kist omgevormd, een crematiekist… Zo is er het verhaal van de arbeider die van een stelling viel. Uit de stellingplanken werd een kist gemaakt. Het aanbod aan materialen, kleuren, afwerking in verschillende prijsklassen is uitgebreid.

In een ander deel van de woning zijn de koelcellen met een temperatuur van 4 graden indien ik het goed heb. Bij – 5 zoals ik gokte, zouden we breken. Het opmaken van de overledene gebeurt in overeenstemming hoe hij/zij door het leven ging. Geen felle opmaak voor een vrouw zich nooit opmaakte. De nabestaanden moeten hun dierbare herkennen.

We komen in de begroetingsruimte. Warme huiselijkheid, zo voelt het aan.

Op de muren bemerk ik in kalligrafie poëzieteksten. Een scherm biedt de mogelijkheid een power point presentatie te vertonen over de overledene tijdens het groeten. Ook de koffie wordt hier geserveerd.

Hoe persoonlijk een uitvaart kan, blijkt uit het gedenkgedicht.

Dichter Frans Bruijns gaat langs bij de familie voor een gesprek. Aan de hand van de verworven gegevens schrijft hij een persoonlijk gedenkgedicht. In combinatie met bvb een eigen foto, kun je het laten inlijsten. Ik vind het een mooi idee maar goedkoop is het niet. Frans leest voor ons het gedenkgedicht over zijn vader voor.

Hilde, keramiste, vervaardigt artisanale urnen. Door vorm en kleur lijken het eerder mooie siervoorwerpen dan bewaarplaatsen voor de as van de overledene.

Myriam portretteert dan weer uw dierbare aan de hand van één of meerdere foto’s.

Marie Jeanne voorziet bidprentjes van kalligrafische teksten. Boeiender vond ik echter de beschilderde crematiekist met bovenop een tekst in kalligrafie.

Ik ontdekte ook nog uitvaartzakjes met bloemzaden, asbedels (een hartje of een ankertje dat aan een armbandje gehangen kan worden) en hangers, edelgedenkstenen, mini-urnen en diamanten uit as gemaakt. Toch wel!

Er bestaat een procédé waarmee uit de asse een diamant gemaakt wordt.

Prijzig? Zéér prijzig. Een diamant van 1,5 kt kost 13000 €.Ik vond het een erg interessante rondleiding door een ondernemer die op een persoonlijke en serene manier omgaat met de doden en vooral de levenden.

Mieke Versées, ook alle foto's.

Voor wie meer wil :
www.myriamvoet.be             portretten
www.eterna.be                      urnen
www.poezievoorhetleven.nl  gedenkgedicht