Nieuwsbrief Nr. 52 - november 2009

Begraafplaatsen rond Bordeauxons lid Geert Janssens brengt verslag uit.


Ons lid Geert Janssens trok naar Bordeaux en besteedde ook wat tijd op de begraafplaats van Bordeaux. Zelf geeft hij een beetje “duiding” bij zijn fotomateriaal. Het kerkhof van de Chartreuse is het oudste en grootste kerkhof van de stad Bordeaux. Het omvat een gebied van 29 hectare in de stad en werd opgericht in de late XVIIIde eeuw op de gronden van een Kartuizerklooster. De monumentale ingangspoort van deze begraafplaats is de toenmalige inkom van dit gebouw. Het is een mix van oude en nieuwe graven, piramides en standbeelden in volle zon maar de mooi aangelegde wegen zijn een oase van schaduw.

Opvallend is dat de rouwkransen niet op het graf worden gelegd maar tegen hangijzers die achter het graf staan. Dit heeft tot gevolg dat op de nieuwe begraaflijnen er een echte bloemenmuur ontstaat. We stonden ook stil bij het monument van de schilder Goya, die hier een tijdje begraven lag nadat hij overgebracht werd naar Spanje. Op de begraafplaats heerst een strikte regel om geen foto's of videobeelden te maken en hierop wordt strikt toegekeken door de bewaking en de diensten die er werken. Toch hebben we camera caché gespeeld.

De overige foto's zijn van het kerkhof van Jarnac. Op enkele honderden meters van deze begraafplaats werd de latere president François Mitterand geboren op 26/10/1916. Hij werd hierbij gezet op zijn verzoek nadat hij op 8/1/1996 te Parijs overleed. Mitterand was president van 1981 tot 1995. Hij liet grote bouwwerken opstarten en men noemde hem smalend "de nieuwe Zonnekoning van het Elyssée". Zijn bekendste verwezenlijking is de piramide aan het Louvre. Het feit dat hij een buitenechtelijke dochter had beantwoorde hij met "et alors?". Het kerkhof te Jarnac is een typisch Frans kerkhof met andere woorden een rommeltje van eerste klas... bijna geen wegen en je moet er bij wijze van spreken van het ene op het andere graf springen wil je iets zien. Ik kan me nu best inbeelden dat hij na de plechtige uitvaartceremonie een familiale ter aarde bestelling wilde hebben. Hij ligt begraven in de familiekelder, zeg gerust funerair appartement. Wie dacht een mausoleum aan te treffen is eraan voor de moeite een eenvoudige tegel met zijn naam en data is alles wat er te zien is.

Geert Janssens, ook alle foto's