Nieuwsbrief Nr. 51 - september 2009

WenenEen impressie


Met mijn Haremm (Heer Alleen Reist Enkel Met Meisjes) naar Wenen geweest. Daar mijn “dames” niet allen funerair geïnteresseerden zijn werd het funeraire luik enigszins beperkt. Leden die meer over Wenen en zijn begraafplaatsen willen lezen kijken maar eens in de Nieuwsbrief 21. Ook in Nieuwsbrief 41 staat een artikel deze keer van de hand van ons lid Johan Moeys. Dus hier alleen een korte impressie. In de binnenstad van Wenen liggen de Habsburgers begraven. Dat ze “bijzonder” waren blijkt ook uit het feit dat ze op drie verschillende plaatsen begraven zijn. In de Stephansdom zijn, in de crypte, de ingewanden te bekijken, wat we deze keer niet deden. In de Augustinerkirche liggen in de Herzgruft hun harten. Probleem met die Herzgruft is dat ze bijna nooit open is. Wanneer wij er waren was ze enkel na de zondagsmis te bezichtigen. In de kerk is er wel een prachtig grafmonument voor de lievelingsdochter van keizerin Maria Theresia te bezichtigen. Het grafmonument voor Marie Christine is van de hand van de bekende beeldhouwer Antonio Canova. In de Kapuzinergruft liggen de gemummifieerde lichamen van een aanzienlijk aantal Habsburgers in prachtige kisten. 
 

Dit is een must ook voor zij die niet funerair geïnteresseerd zijn. Er zijn een aantal prachtige dingen te bewonderen. Blikvangers zijn de prachtige graftomben voor Elisabeth Christine, Karl VI en Joseph I

 

De dubbelsarcofaag voor Maria Theresia en haar gemaal is gigantisch. Op het eind van de rondgang komt men keizer Franz Joseph tegen geflankeerd door de graven voor Elisabeth, Sissi, en Rudolph, de man die het klooster Mayerling een eind maakte aan zijn leven. Voor wie iets “speciaals” wil bezichtigen is de Sankt Michaelerkirche aan te raden. In de crypte daarvan zijn een aan gemummifieerde lichamen van prominenten maar niet zo rijke personen. Ze zijn in een houten kist begraven en door de constante temperatuur zijn er een aantal te zien in de toestand waarin ze 200 jaar geleden overleden. De schoenen, kousen en pruik zijn nog makkelijk te zien en de kleur van de kledij valt ook te achterhalen. Fotograferen is hier niet toegestaan.

Wie toch enkele uren wil uittrekken kan niet zonder een bezoekje aan de enige Biedermeierbegraafplaats: Sankt Marx. Ze ligt aan tramlijn 71 en onderweg naar het Zentralfriedhof. Natuurlijk is het graf, of wat er voor dient door te gaan, van Wolfgang Amadeus Mozart de “topper” maar een kort bezoek is toch aangewezen. Onderweg kun je ook het graf voor Maderspeg, de uitvinder van de naaimachine, ontdekken. Het was ook prachtig om zien dat er hier enorme geldsommen beschikbaar gesteld worden voor restauratie van grafmonumenten. Er is al heel wat moois verricht maar er rest nog een enorme klus. Zentralfriedhof. Daar kun je dagen in ronddwalen. Ook hier werd niet minder dan 3,5 miljoen euro uitgetrokken om de arcaden vlakbij de hoofdingang te restaureren. Ja wadde. Indien je, zoals wij, het bezoek wil beperken tot een uurtje dan is perk 32 A de aangewezen plaats. Daar vind je namelijk al de beroemde componisten. Ludwig Van Beethoven, Carl Millecker, Franz von Suppé, Franz Schubert, Johannes Brahms, onder een werk van Victor Horta, vader en zoon Johan Strauss, Lanner en meer recent: Robert Stolz. Mozart heeft hier ook een monument alhoewel hij op Sankt Marx vertoeft. 
  
 
In de nabijheid nog mooie graven voor onder andere Karl Ghega, ingenieur, Nikolaas Dumba, industrieel, Karl Hasenauer, architect, Theophil Hansen, architect van onder meer het parlement van Wenen, Johann Prix, burgemeester en schrijver Ludwig Anzengruber
 
Zeker niet vergeten om een blik te werpen in de prachtige Karl Luegerkerk. Liefhebbers van Jugendstil komen hier zeker aan hun trekken. Hier ligt ook de naamgever Karl Lueger, burgemeester van Wenen, begraven.
Jacques Buermans, foto's van Ria Vaes, enkele van Rina Reiniers