Nieuwsbrief Nr. 51 - september 2009

InnigEen “innig” boek met tanka’s en foto’s


Een bundel toegekregen van Geert Verbeke. Geert is iemand die af en toe begraafplaatsen bezoekt met de camera in aanslag. Observeren hoe mensen hun doden eren, stilstaan bij de vergankelijkheid, opschriften en namen op zerken lezen. Alles is innig: een foto om te koesteren, een uitstrooiing van een familielid, sfeerbeelden realiseren op begraafplaatsen en niet alleen hier te lande maar ook in Nepal.

Zijn levensgezellin Jenny Ovaere vertrouwt ook haar innigste herinneringen aan de fotolens toe. Ook zij verlegt haar grenzen. Naast Gent, Huy en Houthulst legt ook zij haar innigste herinneringen vast in Nepal, Marokko, India, Nias en Cambodja.

De titel van hun nieuwste uitgave lag dan ook voor het rapen: “Innig”. Het zijn niet enkel zwart wit foto’s van begraafplaatsen geworden maar ook foto’s van mensen die afscheid nemen van hun dierbaren, mensen die treuren bij het open graf of soms gewoon mensen die enkel een foto als herinnering aan hun geliefde koesteren. De zwart wit foto’s zeggen meer dan kleurfoto’s zouden kunnen doen.

Naast foto’s vinden we ook een 70 tanka’s van de hand van Geert Verbeke. Een tanka komt uit Japan en is een lyrisch gedicht, geschreven in vijf regels met 5-7-5-7-7 lettergrepen, in ons taalgebied vergelijkbaar met het miniatuursonnet. Na de derde regel volgt vaak een omslag waardoor de twee tekstgedeeltes een verhoogde spanning oproepen. Uit de tanka is de haiku ontstaan. In tegenstelling tot de haiku die neutrale objectiviteit betracht, laat de tanka het uiten

Twee voorbeelden uit de ruime keuze:

weduwe worden
doet alles herverdelen
de tijd met nonkel
en dan de tijd na nonkel
het blijft wikken en wegen

naast de kerkhofmuur
restanten van grafkelders
en bronzen platen
het verleden roest snel weg
in schilfers en kettingen

Informatie over deze bundel en anderen:

NEW HOME PAGE: http://www.haikugeert.net
JENNY NAAR TANZANIA: http://haikugeert.skynetblogs.be
SCHRIJVEN: http://haiku-e-zine.skynetblogs.be

E-mail: [email protected]

Jacques Buermans