Nieuwsbrief Nr. 51 - september 2009

’t Hof van HernalsteenAdopteer een Gents graf


In het Nieuwsblad van 25 juli 2009 verscheen een prachtig artikel van de hand van Anne Van Beversluys naar aanleiding van de rondleidingen van An Hernalsteen naar aanleiding van de Gentse Feesten. Ik wil jullie dit niet onthouden en ik dank Anne Van Beversluys voor haar artikel en voor de toestemming om het te mogen publiceren in onze Nieuwsbrief. Gelieve te noteren dat de rechtse persoon op de foto An Hernalsteen is, dit om alle misverstanden te vermijden. (Jacques Buermans)

Ook zin in een wandeling in de charme van een Engelse, romantische tuin, waar alles peis en vree is, een verademing op de Gentste Feesten? Volg mij naar de Westerbegraafplaats aan de Palinghuizen en ontdek het intrigerendste kerkhof van Gent.

Ik ben opgegroeid met de geur van brandend pek, versgeschaafd hout en vernis. Ons pa was vroeger begrafenisondernemer.

Met heimwee kan ik terugdenken aan mijn wit kistje, helemaal bekleed met roze zijde, aan de lange paarse linten, waar ik gouden letterkes op mocht spelden, de kransen volgepropt met verse bloemekes. Ik besterf het met G. Raf Zerk. Logisch toch dat ik graag op kerkhoven ga wandelen?

U kan nergens, niet in de verste verte een gids vinden als An Hernalsteen. Bezeten – da’s ’t woord. Zoveel leven steekt af op een kerkhof!

Gezwind komt ze aangefietst en na een sigaretje en een babbel met het stadspersoneel van dienst begint ze aan haar campagne. Een vurig betoog voor de pracht en praal van haren hof.

En ge gaat dat moeten toegeven: ge zoudt hier later ook willen liggen.
Vroeger bestond zoiets als een ‘eeuwigdurende concessie’. Dan hadden mensen er een arm en een been voor over om op hun duizend gemakskes het Laatste Oordeel af te wachten, al dan niet in companie.
Gedaan daarmee!

Met één pennetrek hebben hele kerkhoven zich omgedraaid. Funerair erfgoed kwam op de markt te staan.
Misschien toch het overwegen waard om een prachtig graf waar niemand meer naar omkijkt aan te kopen voor uw laatste rustplaats? Ge kunt beginnen met adoptie, kwestie van een beetje met ’t idee (of uw grafgenoten) vertrouwd te geraken.

’t Is eigenlijk doodzonde dat ware edelstenen hier staan in te stuiken.
Maar geen nood!
Daar is An met haar beruchte Tupperwarepot!

Elk jaar in de Gentse Feesten steekt ze een themawandeling ineen. Tegen de luttele som van 2 euro kunt ge dit jaar haar Muurbloempjes gaan bewonderen. Ze is met haar snoeischaar de muur van ’t kerhof langsgeweest en heeft één en ander van onder de klimop getoverd.


Met de opbrengst van uw gulle bijdragen wordt dan één van haar zorgenkindjes in steen hersteld en bij het graf komt een sjiek plakkaat ‘Gerestaureerd dankzij het Gentse Feestenpubliek’.

Funeraire fanaten worden lid van vzw Grafzerkje. In de grond de beste site voor die dingen.

An Hernalsteen kan u met Tupperware over de graven zien dansen op zondag 26 en maandag 17 juli. Vergeet uw 2 euro niet!

Tekst : Anne Van Beversluys
Foto's : Jacques Buermans