Nieuwsbrief Nr. 5 - mei 2002

Hamme


De opkomst viel beter mee dan voorzien. Er waren 12 mensen ingeschreven. Aan de ingang mochten we nog 5 mensen verwelkomen die ofwel niet ingeschreven waren ofwel uit de omgeving kwamen.
 
Zoals onze gids, Grafzerkje Erik De Rijcke, vertelde aan de aandachtige toehoorders was het eigenlijk de eerste maal dat de Grafzerkjes een gewone “gemeentelijk begraafplaats” bezochten.
Alhoewel hier uiteraard minder te beleven valt dan op een grote dodenakker kon Erik de aanwezigen toch boeien doordat hij niet alleen op de hoogte was van funeraire symbolen maar ook, door zijn werk bij een begrafenisondernemer, de andere niet zo bekende kantjes van begraven kon toelichten. De grafzerkjes zelf lieten zich eveneens niet onbetuigd en ontdekten zelfs nieuwe funeraire symbolen. Was het nu een ananas of de onderkant van een vis? Het zal steeds een raadsel blijven.

Nadien vergaste Erik De Rijcke de Grafzerkjes nog met een bezoek aan twee lijkkoetsen. Prachtige dingen die, na restauratie, nog enorme diensten zouden kunnen bieden op begrafenissen. De gemeente Hamme lijkt niet de minste interesse te betonen voor al dit moois en lokale begrafenisondernemers hebben blijkbaar dit “gat in de markt” nog niet ontdekt. Kom dus niet klagen Hammenaars dat binnen enkele jaren de koetsen niet meer te restaureren zijn of dat “buitenstaanders” enorme geldsommen neertellen om deze lijkkoetsen elders te gebruiken.

Tekst en foto's : Jacques Buermans