Nieuwsbrief Nr. 49 - juni 2009

KasteeltentoonstellingenMieke Versées


Twee tentoonstellingen stonden op het programma in het Schoonselhof.
 
De luisterende engel
Via panelen, documenten, boeken en tijdschriften werd een beeld geschetst over het grafmomument gemaakt door Oscar Jespers. (159 + 160) Ook Paul Van Ostaijen op wiens graf de engel rust, kreeg de nodige aandacht. Origineel werk van hem lag er in toonkasten. Jammer dat de maquette ontbrak. Och ja, de papiermolen!
 
Annemie Havermans zorgde ervoor dat wij dit te zien kregen.
 
Fototentoonstelling
 
Toen ik in 1991 voor de eerste maal op het Schoonselhof belandde, was ik ondersteboven van al die pracht, van al dat moois. Bij het fotograferen liet ik me dan ook leiden door mijn ‘museumoog’. Ik wist niet wie de bewoners waren, kende niet de grote en kleine namen. Ik volgde mijn gevoel, lette op details. Een selectie uit mijn kennismaking kon je ontdekken in het Kasteel.
Veel bezoekers mocht ik niet verwelkomen. Een aparte affiche over de tentoonstellingen zou nuttig geweest zijn.  Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Toch houd ik er geen slecht gevoel aan over. Het is prettig toeven in deze oase van rust en stilte. De verwondering van de nieuwsgierigen maakte de magere opkomst goed, het slechte weer op dinsdag inbegrepen. Jean-Emile weet er alles van. De sluizen gingen open tijdens zijn rondleiding.
Het opbouwen van de tentoonstelling is trouwens al een evenement op zich. Dit jaar gingen Greet,  Tinne  en  ik  de  panelen te  lijf  met  schuurspons en  cif.  En  dan  maar  sleuren en verhuizen met soms een helpende hand van het personeel. Dank u .
 
Moraal van het verhaal: we worden ieder jaar wijzer.
 
Mieke Versées, ook alle foto's