Nieuwsbrief Nr. 48 - mei 2009

Ongedierte"in mijnen hof"


Niet te warm, niet te koud, grijs weer maar geen regen. Een typische aprilse lentedag. Met mijn goede muts op trok ik welgezind naar “mijnen hof” om er de dames van een groep Zilveren Passers te laten kennismaken met de interessante geschiedenis en de mooie monumenten.
 
Al mijn geliefde, vertrouwde doden waren present : Destanberg, Mahu, Wild, Scribe…..   Zoals altijd tijdens een rondleiding, controleerde ik al tetterend en kwetterend of er niemand aan het brossen was. Bij het graf van Gaby Devienne stond mijn hart stil, weg was Gaby. Er werd een eerste keer hartgrondig gevloekt en dit in aanwezigheid van zoveel dames, die sofort de oren zedig bedekten. Ook Lieven de Winne stond niet meer op zijn vertrouwde stek. De dames kregen opnieuw te horen hoe rijk en uitgebreid mijn verwensingvocabularium wel niet is.
 
Rudy, och arme de goeie ziel, werd opgetrommeld. De bustes van Charles Verbessem, Jan Spilthoorn, meneer en mevrouw Auguste Vandamme, allemaal riebedebie, allemaal weg geknabbeld  door ongedierte dat blijkbaar de kunstschatten van de Wester ontdekt heeft. Bronzen portretmedaillons zijn gaan vliegen.
 
Eenmaal thuis begon het knip- en plakwerk want al mijn detailfoto’s had ik in een duister verleden uitgeleend aan een Pipo die een artikeltje wou plegen over Gentse beeldhouwers actief tijdens het Interbellum. Het fameus artikeltje vertoeft nog altijd tussen de koolbladeren en mijn foto’s “och ja ergens mislegd” (Leen nooit iets uit aan Pipo’s).

Gustave Vanaise  (1854 – 1902) was kunstschilder. Op de Westerbegraafplaats, grafmonument rij 18 1827  op het beschermd gedeelte, stond een bronzen buste op een rotsvormige stèle in een kleine nis. De bronzen buste is van de hand van beeldhouwer Jules Lagae.
Lieven De Winne (1821 – 1880) was kunstschilder. Op de Westerbegraafplaats, grafmonument 241R op het beschermd gedeelte, stond een bronzen buste in een neoclassicistische tempel van de hand van architect Edmond De Vigne. De bronzen buste is van de hand van beeldhouwer Paul De Vigne. Inscriptie op de buste: Cie des bronzes – Bruxelles.
 
Gaby Devienne (1906 – 1920) stierf amper 14 jaar oud. Op de Westerbegraafplaats, grafmonument 82R op het beschermd gedeelte, stond een buste in witte marmer in een rechthoekige deurlijst. De buste is van de hand van beeldhouwer Geo Verbanck.  Inscriptie op de sokkel van de buste: Geo Verbanck. 
Joannes Spilthoorn (1827 – 1898) was bouwkundige. Op de Westerbegraafplaats, grafmonument 319R op het beschermd gedeelte, stond
een bronzen buste voor een obelisk op een aparte sokkel. De bronzen buste is 
van de hand van beeldhouwer Gustave Kasteleyn.  
Charles Verbessem (1833 – 1899) was dokter in de rechten. Op de Westerbegraafplaats, grafmonument 335 - Westmuur op het beschermd gedeelte, stond een bronzen buste op een hoge sokkel. De buste is van de hand van beeldhouwer Domien Van den Bossche
Gustave Van Damme (+ 1920) en Augusta Van der Straeten (+ 1921). Op de Westerbegraafplaats, grafmonument 688 – kelder op het beschermd gedeelte, stonden twee bronzen bustes op een brede console. De bustes zijn van de hand van beeldhouwer Theo Soudeyns.
Fantastisch resultaat van deze turbulente dagen : ik ben al een ietsjiepietsie minder kwaad maar slaap nog altijd slecht. Gedurende het woelen, trap ik ongedierte plat, sla ze met een vliegenmepper tot moes, vergas ze met een arsenaal aan giftigespuitbussen.
 
Tekst : An Hernalsteen
Foto's : Dirk Joos