Nieuwsbrief Nr. 47 - maart 2009

BoekbesprekingenOns lid Johan Moeys bezorgde volgende boekbesprekingen


Om te lezen moet je soms veel moeite doen.

Het leuke als je vlakbij een boekenwinkel woont, is dat je weinig moeite moet doen om aan boeken te geraken. Een tijd geleden bestelde ik er twee boeken met funeraire inslag. Wetende dat deze meestal in kleine oplage zijn en dat het dan een beetje kan duren eer ze getraceerd zijn, haalde ik al mijn geduld boven. Dan kreeg ik het bericht dat ze al hun contacten waren afgegaan en dat die boeken niet meer te verkrijgen waren. Dikke pech.

Maar zonder internet gerekend. Ik tik de eerste titel in op Google “1001 ridiculous ways to die”. Tweedehands zijn er nog diverse exemplaren te vinden op E-bay. En nieuw staat hij te koop bij Amazon. De prijs (inclusief verzendkosten) vielen nog mee. Bestel en drie dagen later lag hij te pronken op mijn salontafeltje.
Voor het andere boek, “Ernest Salu, Beeldhouwers-Sculpteurs” nam ik cyberspacegewijs contact op met de uitgever in Brussel. Uiteraard hadden zij er nog enkele exemplaren van liggen. Auto in, op naar de grote stad.

Wat staat er nu in die welbegeerde boeken?
“1001 ridiculous ways to die” is een verzameling beschrijvingen van hoe mensen op soms belachelijke manieren overlijden. Sommigen door hun eigen schuld, anderen door brute pech, verkeerde plaats, verkeerd moment. Zo staat er bijvoorbeeld het verhaal in van de parachutist die zijn sprong wil filmen maar in zijn enthousiasme zijn parachute vergeet. Of de jongeman die zo blij is zijn vriendin na vier maanden terug te zien, haar innig zoent en sterft (omwille van een nog niet bekend hartprobleem).
“Ernest Salu, Beeldhouwers-Sculpteurs” gaat, zoals de titel al doet vermoeden, over Ernest Salu. Het boekje bestaat uit twee bijdragen over funeraire beeldhouwwerken en het geslacht Salu. Verrijkt met een heleboel zwart-witfoto’s uit het atelier. Uniek aan dit boek is de tweetalige opvatting: elke bijdrage staat er zowel in het Nederlands als in het Frans in.

Details:
1001 Ridiculous Ways to Die
David Southweld and Matt Adams
ISBN 978-1-85375-678-8

Ernest Salu: Beeldhouwers-Sculpteurs
Erik de Kuiper et al.
Uitgever: Epitaaf
D/2005/5274/1
Te koop bij: Plaizier, Spoormakerstraat 50, Brussel

Johan Moeys