Nieuwsbrief Nr. 46 - januari 2009

Dodenmasker gestolen op Schoonselhof


Maandag 22 december deed ik een rondgang op vraag van een ex-collega die interesse betoonde in dode militairen. Ik schrok mij een hoedje toen bleek dat het dodenmasker van Piet Janssens op perk H verdwenen was. Acteur Piet Janssens schitterde in de grote karakterrollen van Shakespeare, vooral Shylock, Ibsen en Heijermans in de Koninklijke Nederlandse Schouwburg te Antwerpen. Later speelde hij spektakelstukken in de Antwerpse Hippodroom. Van 1912 tot 1915 was Piet Janssens directeur van de Volksschouwburg. In 1915 keerde hij terug naar de Koninklijke Nederlandse Schouwburg, waarna hij in 1924 het Hippodroomtheater leidde. Piet Janssens was een zeer populaire figuur en kreeg een vorstelijke begrafenis.
Het is des te pijnlijker omdat het één van de zeldzame voorbeelden van een dodenmasker als grafplastiek, een ontwerp van beeldhouwer Karel Schuermans, is. Negen keer op tien werd het gestolen om het brons. Schandalig: een uniek stuk dat gesmolten wordt voor enkele tientallen euro’s!

 


Piet Janssens was de vader van de bekende acteur Charel Janssens. Ik nam dan de taak op mij om de dochter van Charel Janssens, Lena Sanders, een zangeres die ik nog kende van in een vorig leven toen ik drummer was in een aantal dansorkesten en haar regelmatig mocht begeleiden, het nieuws van de diefstal te melden. Leuk is anders. De diefstal werd aangegeven bij de politie van Wilrijk maar veel hoop om het dodenmasker terug te vinden koester ik niet. Gelukkig bezit Lena nog een gipsen afgietsel. Misschien dat er tussen haar en de vzw Grafzerkje een regeling kan getroffen worden om de grafplastiek te vervangen misschien door een dodenmasker in kunststof dat is in ieder geval veiliger voor dieven.

Tekst en foto's : Jacques Buermans