Nieuwsbrief Nr. 45 - november 2008

Belvédèrebegraafplaats Waterschei, Genk


Ons lid Luc Klaps kwam met volgende tekst van de Dienst Cultuur van de stad Genk:
 
De stad Genk vindt het belangrijk om op haar begraafplaatsen een algemeen monument te hebben waar overledenen kunnen herdacht worden in een intieme en beschutte sfeer, ongeacht hun afkomst, religie of strekking.
 
Voor de begraafplaats van Waterschei vroeg de stad aan de jonge kunstenaar Renato Nicolodi om een werk te creëren voor de secundaire ingang van de begraafplaats. Nicolodi laat zich in zijn ontwerpen inspireren door elementen uit de klassieke architectuur.  Het is zijn eerste werk van deze omvang in openlucht: een tijdloos monument, een gigantische, open poort tussen de wereld van levenden en doden. Het monument is 7 meter hoog en weegt zo’n 70 ton.
Belvédère is een zwarte triomfboog uit beton, maar onderscheidt zich van andere, klassieke triomfbogen.  Hij heeft duidelijk een voor- en achterkant.  De voorkant, waarmee je als bezoeker het eerst wordt geconfronteerd, lijkt een blind volume te zijn.  Maar zodra je het frontale gezichtspunt verlaat, ontdek je dat de massieve poort veel meer te bieden heeft.
 
Belvédère is als een architectonische monoliet: hij eist zichzelf en zijn plek op de begraafplaats op, net zoals de dood dat doet.  Maar tegelijkertijd verpersoonlijkt het door zijn vorm en materiaal de eeuwigheid, rust en tijdloosheid, die de herinnering aan de overledenen koestert.
 
Meer info:
Dienst Cultuur, 089 65 38 00 of [email protected]
www.genk.be
 
Begraafplaats Waterschei
Opglabbekerzavel 7
3600 GENK