Nieuwsbrief Nr. 45 - november 2008

Uitvaart VakbeursFuneral Exhibition 2008


Onze Nederlandse vrienden van de Terebinth hadden het lumineuze idee om bezoekers aan de Uitvaartbeurs in oude uitvaartkleding te steken en te fotograferen. Ons lid Wim Vlaanderen, bezieler van het idee, mocht  mee op de foto alsook ons lid Lin Verbeemen.
   
   
   
Als lid van Het Grafzerkje viel mij de eer te beurt deze beurs in de Evenementenhal te Gorinchem te bezoeken. Op mijn blouse prijkte een VIP pas met mijn naam en die vzw Grafzerkje. De entree verliep ietwat hilarisch toen degene die mij vergezelde zijn naam moest opgeven en dit ook duidelijk deed: ‘Vro-lijk.’ (spreek uit Vrolik, maar spel het hardop en schrijf dat als hiervoor). Het bracht een spontane lach teweeg bij de receptionist die ons in de computer invoerde, waarop onze passen door de printer werden uitgespuugd.
 
Bij binnenkomst passeerde ik een tafel met glazen champagne, dus  de dag begon al goed.
De eerste stand die ik passeerde, bood riet en rotan grafkisten ter waarde van 295 euro. Dat is dus een prijs van niets en voor zelfs ‘de armste sloeber’ betaalbaar. Toen ik verder liep, zag ik dat tegenwoordig veel zo niet alles mogelijk is als het gaat om je kist, zo je ervoor kiest begraven te worden, naar wens te decoreren. Of je deze nu met rode rozen, schedels, zonnebloemen of tulpen of een zelfportret wilt hebben bedrukt; iets wat trouwens ook voor urnen geldt, alles kan. Van as schilderijen tot kartonnen kisten.
 
Wat mij opviel waren de herinneringskisten van Sterre & Zo, die kunstzinnig en persoonlijk zijn. De kisten zijn van 100% vurenhout en zowel voor volwassenen als voor kinderen te verkrijgen. De kisten kunnen aan de binnenkant met zakjes worden bekleed, waarin iets kan worden meegegeven aan de overledenen. Aan de buitenkant kunnen schilderijlijstjes worden bevestigd waarin een foto, een gedicht of tekening kan worden geplaatst. Later kan men van de lijstjes een herinneringsmuur maken. Of deze direct dubbel aanschaffen voor zowel aan de kist als voor thuis.
Voor baby’s zijn er bootjes ven berkentriplex verkrijgbaar. Er was veel liefelijks te zien voor prematuur geborenen, hetgeen deze bezoekster een flinke brok in de keel bezorgde.
Ook bij Sterre & Zo- steigerhouten kisten.
 
Ik benadruk de opvallendste zaken in deze impressie, maar ook alle soorten algemene houten kisten en marmeren en glanzende kunststofzerken en columbaria waren volop te zien.
 
Wat mij ook aansprak was het aanwezige wikkelgoed op de beurs, van Monique Rang uit Zutpen. Van zijde, linnen of katoen.
Haar bootjesbaar van wilgentenen; een draagbaar voor kinderen, en de baby wilgenmand, maakten dat de brok in mijn keel groeide. Ik spoelde hem weg met de vele gratis koppen koffie die mij als VIP ten deel vielen.
 
Natuurlijk was er volop aandacht voor rouwkleding, rouwauto’s, rouwcaravans en aanhangers voor achter de motor of trike. Maar ook voor de loopkoets en de stijlvolle witte of zwarte koets, was er nog ruimte.
 
Opleidingen en cursussen voor uitvaartbegeleider of uitvaartondernemer en nieuw, voor thanatopraxie ( het tijdelijk en kortdurend {enkele weken}conserveren van het lichaam, niet te verwarren met balsemen) werden gepromoot. Natuurlijk was er ook plaats voor rouwverwerking.
 
Een video- of foto reportage van de uitvaart, behoort ook tot de hedendaagse mogelijkheden.
Maar er zijn ook andere manieren om te memoreren dan de klassieke as sieraden; zoals een vingerafdruk van de overledene op een gouden ring. Ik vond het een aardig idee. Dat vond ik ook het idee om de uitvaart ter herinnering in boekvorm (soort draaiboek) af te drukken, zoals
ALCA BOEK dat doet.
 
De Urnen BACK TO NATURE  vielen mij ook op. Deze zijn van ECO URN Europe en voor 100% vervaardigd van organische materialen. Zodra  ze in de aarde worden geplaatst, begint het afbreekproces. Afhangende van de kwaliteit van de aarde, zal de urn binnen twee tot drie jaar volledig zijn afgebroken. Indien de urn in een columbarium wordt geplaatst, zal er geen afbraak van het materiaal plaatsvinden. Ook hierop kan elk motief naar wens worden aangebracht.
 
Urn Online bood de mogelijkheid van een kinderurn in drievoud. Twee vaste dieren voor op de begraafplaats, een los diertje om met wat as erin mee te nemen naar huis.
 
Een lumineus idee van een hovenier was voor mij ook een primeur. RE-In Green biedt de mogelijkheid as en wortelbed van een jonge boom of heester te mengen en samen te brengen in een speciale houder. Een jaar lang moet de as afgesloten en in nauw contact staan met de wortels. Op die manier nemen de wortels de vruchtbare bestanddelen op in het groeiproces.  De as kan onmogelijk wegspoelen. De unieke werkwijze van Re-In Green is inmiddels wereldwijd gepatenteerd.
 
Ballonverstrooiing was ook mogelijk. Aquaair Services biedt de mogelijkheid hiertoe.
Op 20 tot 25 km hoogte wordt de druk van de opgelaten ballon zo groot, dat deze knapt en de as over vier windstreken verstrooit. Maar ik heb de indruk dat de meeste leden van Het Grafzerkje toch iets blijvends prefereren!
 
VlLINDERNAAM biedt de mogelijkheid om in een boom van metaal de naam te hangen van de gestorvene in de vorm van een metalen vlinder.  ‘Een grafmonument is niet verplaatsbaar, maar uw vlinder van Vlindernaam is dat wel’, zo pleitte monumentenmaker Hans Leutscher.
 
De gedenkbeelden van MEMENTO uit Amsterdam zijn van en adembenemende schoonheid; kunstwerken op zich. Bij vijftien kunstenaars kunt u terecht voor uw wensen. 
 
Kaarsen, en rouwdrukwerk en condoleancekaarten waren op deze beurs ook goed vertegenwoordigd. De Aurora Rouwkaarten verdienen het zeker genoemd te worden. 
Diverse glaskunstenaars, waarvan Atelier Het Glazen Nest uit Oldenzaal wel heel mooi werk aflevert, konden ook op mijn belangstelling rekenen. Dat konden echter ook de vele lekkernijen die de bezoeker van deze beurs voorgeschoteld kreeg. Wat mij brengt bij de stand waar men Loof- of ook wel Troostel- of Leedbier aanprees voor aan het Groevemaal van weleer, tegenwoordig de nazit met veelal koffie en cake na een teraardebestelling of crematie. Ook luxe bonbons raken samen met kleine gebakjes steeds meer in na afloop.
 
In het onafhankelijk vakblad voor de Uitvaartbranche vertellen uitvaartverzorgers over hun ervaringen met verliefdheid tussen hen en kersverse weduwen of weduwnaars en hoe daarmee om te gaan. In sommige gevallen leidde die verliefdheid tot een huwelijk, maar het taboe daarover te spreken is nog wel groot.
 
Voor wie wil ervaren hoe het is om begraven te worden terwijl hij nog leeft, is daar Funburry in Eexterveenschekanaal, een uitvinding van entertainer Eddie Daams.
 
De bezoeker van de beurs werd ook een blik gegund in postmortale zorg. Make- up voor overledenen en het Mortuarium Schiphol (inclusief ‘levensechte’ doden en gewonden van rubber). 
 
Stichting Landelijke Herplaatsing Huisdieren van overleden en zieke mensen gevestigd te Vaals wil ik zeker even onder de aandacht brengen.
 
Tot slot stuitte ik op de brochure van het Uitvaartmuseum te Amsterdam, waarvan ik u graag een volgende maal een impressie geef.
 
Anneke Haasnoot
Onze Nederlandse vrienden van de Terebinth hadden het lumineuze idee om bezoekers aan de Uitvaartbeurs in oude uitvaartkleding te steken en te fotograferen. Ons lid Wim Vlaanderen, bezieler van het idee, mocht  mee op de foto alsook ons lid Lin Verbeemen.

Tekst en foto's : Anneke Haasnoot