Nieuwsbrief Nr. 45 - november 2008

Turnhoutveel drukkers en religieuzen


Op een zonnige zaterdag troffen 17 leden van vzw Grafzerkje mekaar om een bezoek te brengen aan de begraafplaats van Turnhout. We werden opgewacht door mevrouw Croenen, stadsgids, die de rondleiding meer dan voortreffelijk deed. Er werd gestart bij Jozef Lenaerts (één van onze leden gehuwd met ene Jozef Lenaerts schrok zich een hoedje). Het bleek een gemeenteraadslid te zijn die als ingenieur de Turnhoutse vaart liet aanleggen en betrokken was bij de aanleg van het “Bels lijntje”, een spoorweg van Lier naar Tilburg. Een eenvoudig houten kruis op de laatste rustplaats van de familie Schellekens, architect.
Nijveraar de Vicq de Cumptich kreeg een gigantische grafkapel. Daarnaast werden een aantal burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen begraven en ook Britse militairen. Jules Taeymans was provinciaal bouwmeester en bestuurder van de academie. Hij renoveerde het kasteel van Turnhout en bouwde de Heilig Hartkerk.
Vlakbij een marmeren blok met gebeeldhouwde buste voor een overleden kind Misonne. Joannes Melis en Walter Schellekens waren vrijwillige brandweerlui die overleden tijdens een brandweeroefening.
Een monument met enorm veel tekst leerde ons dat twee broers Ceulemans stierven met één dag verschil tijdens de Tweede Wereldoorlog. Leonard Biermans was de eerste drukker die we tijdens onze tocht ontmoetten. De grafkapel, prachtig onderhouden, toonde de drukpers en speelkaarten: symbolen van zijn beroepsactiviteit. Iets verder een eenvoudig grafmonument voor Brepols, stichter van de Turnhoutse papierverwerkende nijverheid.
Van Genechten was rechter maar zijn zoon werd drukker. Daarnaast lag Octavia Van Genechten, grootjuffrouw van het begijnhof. De familie van notaris Dierckx – Janssens de Varebeke kreeg een grafkapel.
   
Iets verder het oudste graf van de begraafplaats uit 1816: de Fierlant. Achteraan de oude begraafplaats zagen we verschillende priestergraven.
Jozef Verreet was burgerlijk ingenieur die ontelbare fabrieken bouwde. Hij was eveneens betrokken bij de uitbouw van de haven van Zeebrugge. Zijn moderne grafkapel werd niet door iedereen gesmaakt. Zeker niet omdat het “onding”, dixit enkele Grafzerkjes, zich naast het mooie klassieke grafmonument voor de familie Loyens stond.
De kaartendrukkerij Mesmaekers stond destijds internationaal bekend om zijn kwaliteitsvolle speelkaarten. Het huidig speelkaartenmuseum van Turnhout bevindt zich in een deel van de voormalige drukkerij
Mesmaekers

Jonkheer Petrus Michaël Mesmaekers is de eerste die in dit graf begraven werd. Talrijke andere familieleden, waaronder  Jean-Edmond en Ere-Lt Kol Gaston Mesmaekers (oud-strijder WO1 en WO2 https://www.tracesofwar.com/sights/134439/Cemetery-Kwakkelstraat-Turnhout-Grave-Honorary-Lieutenant-Colonel-Mesmaekers.htm  ) vinden daar hun laatste rustplaats. 
 
.
Daarnaast een graf voor Jezuïeten en de zusters Clarissen. Op een hoek een grafmonument voor dokter Janssen, stichter van “Richter” en van “Janssen Farmaceutica”.
Jozef Simons was schrijver en dichter. Veel werk van hem werd op muziek gezet door Armand Preud’homme. Op het graf Van Ravensteyn treffen we een beeld van Remy Cornelissen aan. In de grafkapel Versteylen – du Four huizen de stichters van drukkerij Brepols.
   
Een eenvoudig zerkje voor Rachel De Wit, verdronken in Turnhout. Het grafmonument dient dringend gerestaureerd te worden want slechte geesten van onze vereniging lazen “dronken in Turnhout”. Renier Snieders was geneesheer en letterkundige. Het “Sniederspad” werd naar hem genoemd omdat op deze Kempische wegen Renier en zijn broer August, woonachtig te Antwerpen, mekaar, “halverwege”, ontmoetten. Een immens prachtig grafmonument is de laatste rustplaats voor notaris Dierckx.
Onze leerrijke tocht eindigde bij drukker du Four, burgemeester en baron vandaar de kleine “d” en bij Stefanus Splichal, boekdrukker. Onderweg zagen we een aantal “bloembakgraven”, iets wat hier in Turnhout in grote getale aanwezig is maar elders bijna onbekend. Nadien werd nog door een groot aantal van de deelnemers nagekaart op een terrasje op de Turnhoutse markt.
  
Tekst en foto's : Jacques Buermans