Nieuwsbrief Nr. 44 - september 2008

Onze “Handige Harry” van het eerste uur is niet meerWilliam Windey is overleden


Tot mijn groot spijt moet ik jullie het overlijden melden van William Windey, beter bekend als de “handige Harry van vzw Grafzerkje”. Na een slepende ziekte die hij kranig droeg is William op zaterdag 13 september overleden. Hij was 76 jaar oud. 
Ik heb William leren kennen via de muziek. In een vorige leven speelde ik in dansorkesten en daar hield in enige (drank)vrienden aan over. Via één van hen kwam ik in contact met William. Uiteraard gingen onze eerste gesprekken over de muziek en toen ik in 2000, na bijna twintig inactiviteit, nog eens achter een drumstel plaatsnam in een “gelegenheidsorkestje” maakte William ook deel uit van dit groepje. Ook deden we regelmatig met een vijftal “drankorgels” kroegentochten waarbij de kroegen steeds aan een aantal voorwaarden dienden te voldoen: ze moesten Stella, De Coninck én Whitbread Pale Ale schenken, want dat waren de geliefde dranken van de boezemvrienden. Hilarische dingen maakten we toen mee. Ooit lieten we ons eens per koets van de Grote Markt naar de Vrijdagmarkt, onze volgende halte, voeren en we vroegen de koetsier om twee ererondes te rijden rond de Vrijdagmarkt om onze komst aan te kondigen.
 
Bleek dat William naast muzikale talenten nog veel meer in zijn mars had: hij had namelijk handen aan zijn lijf. Toen William vernam dat ik actief was rond Schoonselhof (één van zijn uitdrukkingen was steeds “ik wil voor geen geld ter wereld in uwen hof komen liggen” waarop ik dan steeds repliceerde met “gij moogt nog niet eens in mijnen hof komen liggen”) bood hij zich spontaan aan om eens een grafmonument te restaureren. Van één kwamen er meer en ik denk dat William wel de hand had in de restauratie van zo’ n 40 grafmonumenten op de begraafplaats Schoonselhof.
 
Spijtig genoeg, ging enkele jaren geleden zijn gezondheid sterk achteruit en hij moest noodgedwongen zijn activiteiten op Schoonselhof en later zelfs zijn muzikale activiteiten stopzetten. Maar steeds was William goed gezind. Wanneer hij eens, zoals hij zelf zegde, “een goeie dag had” belde hij me op en dan deden we samen met voornoemde vrienden een kroegentochtje. Op het laatst had William meer slechte dan goede dagen en werden de kroegentochten dikwijls beperkt tot … één kroeg en was William na enkele uren doodop maar hij genoot van elk moment.
 
Met William verlies ik een toffe vriend, steeds bereid te helpen waar nodig en de Antwerpse leden van vzw Grafzerkje zullen nimmer een beroep kunnen doen op onze “handige Harry van het eerste uur” maar tijdens een rondgang op Schoonselhof zullen we toch nog regelmatig aan William en het werk dat hij hier verrichtte kunnen denken.
 
Tekst en foto's : Jacques Buermans

 
Voor alle informatie slechts één adres:
 
Jacques Buermans
Frieslandstraat 4, bus 6
2660 HOBOKEN
 
telefoon + antwoordapparaat: 03/829 16 03 (vanuit Nederland 00/32/3/829 16 03)
GSM: 0494/47 37 46.
E-mail: [email protected]
www.grafzerkje.be