Nieuwsbrief Nr. 43 - juli 2008

Wim Vlaanderen neemt afscheid als voorzitter van Beheerdersverenigingna jaren gaat ons lid het iets kalmer aanpakken


Ik kreeg dit bericht toegestuurd. Wim Vlaanderen is reeds jaren een van onze Nederlandse leden. Allemaal goed en wel maar een “beheerdersvereniging” kennen wij hier in Vlaanderen niet en daarom vroeg ik Wim om wat tekst en uitleg welke hij met graagte verschafte:
 
Zo'n 15 jaar geleden had ik als beheerder van de gemeentelijke begraafplaatsen veel problemen in verband met vergunningen, ruimingen, groenonderhoud, monumenten en dergelijke. Toen dacht ik bij mezelf: in de buurt liggen begraafplaatsen zoals Almelo, Hengelo, Enschede, Apeldoorn en Harderwijk (nota: Wim Vlaanderen was de beheerder van de begraafplaats van Zwolle - J. B.). Ik heb toen de beheerders uitgenodigd en gevraagd om eens naar mijn problemen te luisteren en hoe zij daar mee omgaan. Het was een groot succes. Wat op de ene begraafplaats een probleem is bij de ander opgelost of kent deze niet.  Een voorbeeld: een begraafplaats geeft kapitalen uit aan stenen nummerpaaltjes bij de graven. In Zwolle is de steenhouwer verplicht om het nummer links van de steen op 50 cm boven maaiveld aan te brengen, gratis. En zo kunnen we wel doorgaan. We spraken af om 2 x per jaar een begraafplaats te bezoeken. Deze begraafplaats is dan gastheer zorgt voor de rondleiding en de lunch.
 Soms nodigden we een spreker uit bijvoorbeeld over de groenvoorziening of een jurist die een bijdrage geeft over de wet op de lijkbezorging. Ook hebben we Arthur Polspoel (nota: ook een van onze trouwste leden - J. B.).uitgenodigd om te praten over de psychische druk van begraafplaatsbeheerder.
Onze club groeide enorm er kwamen zoveel leden bij dat we moesten splitsen dus naast de Beheerderoverleg Oost is er een vereniging Beheerdersoverleg Midden Nederland en sinds kort is er de Beheerdersoverleg Nederland Noord.
Tot zover de heer Vlaanderen.
 
Na 15 jaar vond hij het welletjes en heeft hij de voorzittershamer overgedragen aan de nieuwe voorzitter Cees van der Zwaard, beheerder van de begraafplaats in Rheden. Wim Vlaanderen werd benoemd tot Erelid en kreeg naast een oorkonde een sculptuur van de kunstenares Corry Ammeriaan -van Niekerk. Het kunstwerk  is van brons met vier figuren die vier ringen omhoog tillen en samenvoegen en zo wil uitbeelden : "door de handen ineen te slaan ontstaat er een bolwerk van kracht en energie".
 
Onze vzw Grafzerkje kan zich alleen maar aansluiten bij al de eer die Wim Vlaanderen meer dan terecht toekomt en wij hopen nog lang van zijn aanwezigheid te mogen genieten.
 
tekst : Jacques Buermans
foto's : stichtin de Terebinth