Nieuwsbrief Nr. 40 - maart 2008

Mexico, groot feest voor de dodenOns lid Ria Vaes maakte een trip naar Mexico en deelt haar funeraire ervaring


Ons lid Ria Vaes maakte een trip naar Mexico en wilde ons toch laten delen in haar funeraire ervaring.
 
In februari maakte ik een rondrit in Mexico. Aan de golf van Mexico, in de buurt van Campèche stopten we aan de begraafplaats van Champoton. Een begraafplaats daar ziet er wel heel anders uit dan bij ons.  De graven zijn klein en heel kleurrijk.  Het was zeker niet mogelijk dat er een persoon begraven lag in zo’n klein graf.  Het waren dan ook huisjes waar de overblijfselen van de overleden werden bijgezet.
Eenvoudige overleden mensen worden begraven onder een steenhoop.  Na 5 jaar wordt de dode opgegraven, de benen gereinigd en de overblijfselen worden bewaard in een ossuarium, een huisje op het kerkhof.  Bijna nooit wordt iemand gecremeerd.
2 november is een groot feest in Mexico en in Latijns-Amerika. Zelfs een hele week wordt gefeest met doodsbrood en suikerwaren in de vorm van schedels. Overal worden altaren gemaakt van takken en bladeren, versierd met fruit, groenten, kaarsen en foto’s.  Thuis wordt ook een familie-altaar gemaakt dat versierd wordt.  Op 2 november gaat de hele familie naar het kerkhof.  Graven worden voor die dag schoongemaakt en geschilderd.  De hele dag vertoeft men op het kerkhof met eten en drank, soms zelfs met zang en dans.  ’s Avonds gaat men naar huis om verder te feesten en zet men een extra stoel bij met een extra bord en glas.  De overblijfselen van de overledenen worden ook dikwijls thuis bewaard.
    
Ria Vaes
 
Foto’s: Ria Vaes