Nieuwsbrief Nr. 37 - september 2007

Schilderijen met funeraire inslagAndreas van Poucke levert werk af met funeraire inslag


Op zeven september 2007 opende in Art Gallery 100 aan de Mechelsesteenweg 100 te Antwerpen een tentoonstelling “Antwerpen op de rug gezien” met werk van Andreas Vanpoucke. We konden Andreas Vanpoucke enkele maanden geleden ontmoeten toen hij, met een aantal van zijn leerlingen van Sint Lucas van de Karel de Grote Hogeschool, een aantal keren op de begraafplaats Schoonselhof vertoefde om daar te werken.

José Masschelin lichtte de schilder en zijn werk toe. Hij had het over het ontdekken van boeiende stadsdelen door Vanpoucke en het maken van eigentijdse beelden van de stad Antwerpen en de mensen die de metropool bevolken, betrapt en van op de rug gezien terwijl ze in zichzelf gekeerd nar een beeld staan te kijken, verliefd door de straat slenteren, van elkaar afscheid nemen in een nachtelijk portaal of met lood in de schoenen naar het justitiegebouw stappen. Het zijn mensen van alle huidskleuren en pluimage, jong en oud, in gezelschap en eenzaam. 
Andreas Vanpoucke zelf stelde dat zijn expositie in Antwerpen een eerste aanzet is met de betrachting de metropool in beeld te brengen. “Deze stad heeft veel te bieden, onze tijd is even fascinerend om schilderen als alle voorgaande.” Zegt de kunstenaar over “zijn” tentoonstelling.
 
Op de tentoonstelling troffen we ook een aantal funeraire werken aan. Zij maakten deel uit van een grote muur met 98 schilderijtjes van ongeveer 40 centimeter op 30 die de “Antwerpenmozaïek” genoemd werd. Voor de “kenners” van Schoonselhof: de grafmonumenten voor Paul Van Ostaijen, Leopold De Wael, Evert Larock (zie hiernaast) en andere Gossen’s passeerden de revue in een eigen kijk van Andreas Vanpoucke. Informatie over deze kunstenaar: www.andreasvanpoucke.com.

Tekst en foto's : Andreas Vanpucke en Jacques Buermans