Nieuwsbrief Nr. 36 - juli 2007

Moscou heeft ook funerair iets te biedenzelfs niet leden weten ons te vinden om funeraire wetenswaardigheden mee te delen


Xtine Mässer, iemand die weet wat wij uitspoken, bezocht de Russische hoofdstad en was zo vriendelijk om een aantal afbeeldingen van haar bezoek aan Novodevitsji door te geven en ons toelating tot publicatie te verlenen.
 
Moscou telt 56 begraafplaatsen met elk tientallen overleden coryfeeën. Van Chroesjtsjov tot Vysotski, van Boelgakov tot Molotov. Men dient wel wat tijd uit te trekken want de begraafplaatsen mijlenver van elkaar. Wat Pére Lachaise is voor Parijs, is Novodevitsji (metrostation Sportivnaja) voor Moscou. Officieel aangelegd voor de adel en hoge geestelijkheid van Moscou in de zestiende eeuw, kwamen daar in de negentiende eeuw prominenten uit de cultuur en wetenschap bij. De top van de Russische literaire wereld rust hier: Gogol, Boelgakov, Tsjechov en Majakovski. Voorts beroemde filmers als Eisenstein en Stanislavski en componisten als Prokofjev, Sjostakovitsj en Skrjabin.
In de sovjetperiode kwamen daar minder intellectuele doden bij. Stalins tweede vrouw, Nadezjda Aliloejeva, en zijn zoon Vasili liggen er en de naamgever van de beruchte dodelijke cocktail: Molotov. Het graf van Nikita Chroesjtsjov is te vinden in sectie zeven. Het gedenkteken erop is gemaakt door avant-garde kunstenaar Ernst Neïzvestni. Fascinerender zijn de graven van de uitvinders van technologische hoogstandjes. De enorme granieten waaier met de kop van vliegtuigbouwer Toepolev steekt in sectie 8 uit de grond. Een blok verderop glimt een stenen buis. Daaronder ligt Sergej Iljoesjin, de bekende bouwer van bommenwerpers en het robuuste passagiersvliegtuig, de IL-62. Maar ook nieuwelingen vinden hier hun plaats zoals Raïsa Gorbatsjova en Boris Jeltsjin en cellist Rostropovitsch.
 
Tekst en foto's : Xtine Mässer en Lieve Wouters