Nieuwsbrief Nr. 31 - september 2006

Wat bijeengesprokkelde Waalse en Franse funeraire bezienswaardighedende neerslag van een maand vakantie


Zoals een aantal van jullie weten bracht ik een aantal weken door in de Ardennen. Voor degenen die dachten dat ik dit niet tot een goed eind zou brengen kan ik jullie mededelen dat ik het daar best naar mijn zin had. Natuurlijk kon ik geen maand zonder “funeraire” bezienswaardigheden en hierna volgt de neerslag van een aantal dingen die mijn Ardeens verblijf opvrolijkten. Ik bevond me in Bertrix en dit stadje is de gelukkige bezitter van een mooie begraafplaats. Wat wel opviel, ook op andere Waalse begraafplaatsen, is dat er hier fameus aan “inteelt” gedaan wordt. Wanneer men langs de namen van de begraafplaats gaat komt men ontelbare malen dezelfde familienaam tegen. Bertrix telt enkele verzorgde monumenten, onder andere het monument voor burgemeester Collette dat volgens mij recent een opknapbeurt kreeg, hier en daar een grafkapel en een aantal heel oude grafplaten die men keurig tegen de muur plaatste zodat ze zeker bewaard bleven. Ik heb al een tijdje de onhebbelijke gewoonte, afgekeken van enkele van onze leden, om op begraafplaatsen uit te kijken naar bronzen medaillons van de familie Norga. Groot was mijn verwondering om in Bertrix verschillende Norga’s aan te treffen. Ons lid Guy De Block had de tip gegeven om in het nabijgelegen Cugnon naar het geklasseerde kerkhof te gaan kijken. Klein maar fijn laten we zeggen. Het is inderdaad terecht geklasseerd. De familie Pierlot, die een minister onder haar leden telde, leverde het imposantste grafmonument. Maar hier ook heel veel oude grafmonumenten die men keurig bewaarde. Ook een bloembakgraf en, alweer, Norga present. In Mortehan vond ik na veel zoeken een geklasseerde begraafplaats vlak tegen het water gelegen. Van Philippe Theys kreeg ik de tip om in Herbeumont het graf van Serge Reding, Olympisch gewichtheffer, eens te bezoeken. Bij een eerste maal ontdekte ik tientallen keer de naam Reding maart Serge was er niet bij. Slechts na raadpleging van een boek van de hand van Carlo Kockerols en met een afbeelding van het graf op zak kon ik, achteraan de begraafplaats, Serge Reding zijn graf ontdekken. En moet ik het nog zeggen Norga was ook hier op het appel. Nog in de omgeving van Bertrix op het kerkhof van Orgéo ontdekte ik het graf van baron Étienne Constantin de Gerlache, Biourge 1785 - Luik 1871. Hij zetelde in het voorlopig gouvernement na 1830 en was voorzitter van de Belgische delegatie tijdens het Congres van Londen die Leopold van Saxen-Coburgh voorstelde als eerste koning der Belgen. de Gerlache was eveneens voorzitter van de kamer van volksvertegenwoordigers. Tijdens een trip naar Libramont, naast een van de lelijkste kerkgebouwen dat ik ooit zag, een begraafplaats met Sylvain Norga maar deze keer een origineel werk: een pleureuse maar een medaillon van de vierjarige Francis Borzée.
 
Tijdens een trip richting Sedan, Frankrijk, Noyers-Pont-Naugis bezocht. Op de heuvelrug van de Maas ligt een Duits oorlogskerkhof. Hier vonden meer dan 26000 doden uit de Eerste en uit de Tweede Wereldoorlog hun laatste rustplaats. In de omgeving ligt ook een Frans oorlogskerkhof.
De kers op de spreekwoordelijke taart kwam er, na een tip van alweer Philippe Theys, tijdens de terugweg te Court Sint Etienne. Ik kende het mausoleum Goblet d’Alviella al maar kon het nog niet met eigen ogen aanschouwen. Gigantisch. Deze liberale voorman was actief in de vrijmetselarij en voerde een aantal rectificaties in de graden van de vrijmetselarij door. Tussen 1885 en 1887 liet hij door architect Adolphe Samyn een immens grafmonument bouwen voor zichzelf en zijn familie. Symboliek is zo veelvuldig aanwezig dat het misschien niet onverstandig is om met onze vzw Grafzerkje onder leiding van een bevlogen gids dit mausoleum op ons programma te zetten. Deze monumentale funeraire taart is een hele begraafplaats waard.
Jacques Buermans
 

Foto’s Rina Reniers en Jacques Buermans.