Nieuwsbrief Nr. 31 - september 2006

Rondleiding op de Leuvense begraafplaatsenPhilippe Theys en Jacques Buermans maakten een verslag van de twee rondleidingen


Ons lid Philippe Theys maakt volgend verslag:
 
Een 22-tal fervente Grafzerkjes werden op de begraafplaats van d’Abdij van’t Park (een orde van Witheren) opgewacht door de stadsgids mevrouw Hilde Van Nieuwerburg.  Na een korte uiteenzetting over de geschiedenis van deze locatie, trokken wij met zijn allen naar de begraafplaats.
 
Onze gids vertelde ook dat dit geen “Stadsbegraafplaats” is maar ééntje die volledig in handen is van de Paters van d’Abdij.
 
Op deze begraafplaats vonden heel wat bekenden een laatste rustplaats zo o.a. voormalig eerste minister Gaston Eyskens; K.U.L – rector Ladeuze (tijdens de 1ste W.O., en bekend o.a. voor zijn bekende uitspraak: “als het niet anders kan, laat dan maar komen” toen het ging over het toelaten van de meisjes aan de Universiteit. Ook dhr. Piet De Somer kreeg hier een laatste rustplaats; hij was rector in de jaren 1966-68 bij de strijd om Leuven Vlaams en de splitsing van de universiteit.
 
Verder Jan-Baptist David (afkomstig uit Lier), leraar vaderlandse geschiedenis en één van de stichters van het Davidsfonds, en ook professor kanunnik Joseph Nuttin, decaan van de faculteit psychologie wou na zijn dood geen buren hebben en kocht daarom twee percelen grond om zich in het midden ervan te laten begraven. Op het graf van de familie Van Overstraeten ontdekte enkele pientere Grafzerkjes een werk van Alphonse Balat de bekende architect van Koning Leopold II. Op dat van de Familie Nobel stond dan weer een prachtig werk van Elström.
 
Na nog wat kuieren, verlieten wij deze begraafplaats en begaven ons naar de in de buurt liggende stadsbegraafplaats van Leuven.
 
Op deze begraafplaats, vindt men o.a. een perk voor lichamen die werden afgestaan aan de wetenschap en ook een perk dat ingericht werd op vraag o.a. van Manu Keirse (rouw & stervenstherapeut in Gasthuisberg) voor doodgeboren kindjes. Verder op onze tocht kwamen wij de graven tegen van o.a. toneelkundige Van Praet (beeld met masker), dhr. Lints met een kelder met +/- 30 nissen, deze man was actief in het sociaal- netwerk en de gebedshuizen. Ook het rondpunt met de straatnamen die in de 19de eeuw getroffen werden door allerlei epidemieën viel zeer fel op.
 
Ook de graven van de vroegere burgemeesters van Leuven met o.a. Vital De Coster waarvan de buste een werk is van Vanderlinden tevens medeauteur van de beelden op het Leuvens stadhuis; op het graf van Vander Kelen een prachtig werk van één van zijn vrienden, Jef Lambaux. Nog iets speciaals, was het graf van de familie De Jonghe dat versierd is met een enorme kapel in zink, het beroep van dhr. De Jonghe was dan ook loodgieter.
Het monument voor de slachtoffers van de rellen n.a.v. het goedkeuren van de wetten voor het Algemeen Stemrecht op 18 april 1902 viel zeer fel op. Rechts van de hoofdingang bevinden zich ook de perken voor zowel de burgerlijke als de militaire gesneuvelden van beiden oorlogen en ook een ondergrondse crypte met de naamborden van de gesneuvelden.
 
Philippe Theys.      

 
In de namiddag waren er nog acht leden van vzw Grafzerkje present om, eveneens onder de kundige leiding van Hilde Van Nieuwerburg, dezelfde rondleiding te maken.

Wat tijdens de voormiddag niet lukte wegens een aan gang zijnde begrafenis, sorry: huwelijksmis, lukte ons nog net: een bezoek aan de abdijkerk. Daar konden we het prachtige grafmonument voor de abten van de hand van Bergé bewonderen. Op een drafje want de pastoor joeg ons letterlijk de kerk uit. Zijn kerken geen “openbare gebouwen”? Op de eigenlijke begraafplaats troffen we nog een prachtig beeld van Baldini aan op de laatste rustplaats voor Tryda Van Damme. In de hoek van de begraafplaats een modern werk op een kindergraf. De gids wist er niet veel over te vertellen maar één van de deelnemers aan de rondleiding verstrekte wat informatie: het was een beeld van De Cock en stelde een hand met boze geesten voor. Het geheel eindigde in een vlinderfiguur. Zo zie je maar dat de deelnemers soms toelichtingen kunnen geven die zelf voor bevlogen gidsen een toelichting kunnen zijn.

Jacques Buermans


Foto’s van de hand van Rina Reniers