Nieuwsbrief Nr. 30 - juli 2006

Boomgraven in MunsterbilzenLydia Swennen ging ter plaatse kijken


Lydia Swennen kwam met volgend verslag en illustreerde dat met eigen foto’s.
 
Bij de werken aan de doortocht N730 in Munsterbilzen zijn vroegmiddeleeuwse graven aangetroffen. Het gaat om graven waar de overledene in een uitgeholde boomstronk werd gelegd. “Het is de eerste keer dat dergelijke ‘kisten’ zo uitzonderlijk goed bewaard zijn”, zeggen de betrokken archeologen.
 
“De huidige vondsten zijn niet onverwacht. Enkele jaren geleden legden archeologen al vroegmiddeleeuwse muurrestanten bloot. Deze muren werden geïnterpreteerd als de voorloper van de huidige kerk. Dat er bij de kerk graven zouden worden aangetroffen, lag enigszins voor de hand. Dat het om een dergelijk oude begraving in boomstammen zou gaan, was echter wel een verrassing.” Zegt ZO-LAD-archeoloog Tim Vanderbeken opgetogen.
 
De huidige vondsten zijn van groot wetenschappelijk belang en vrij uniek voor Vlaanderen. “Het is de eerste keer in Vlaanderen dat een dergelijke vorm van begraving, die bovendien zo uitzonderlijk goed bewaard is, wordt aangetroffen”, aldus Vanderbeken. De graven zijn vroegmiddeleeuws (5de-10de eeuw na Chr.)
 
Er wordt op een wetenschappelijke berging en conservatie van de unieke vroegmiddeleeuwse restanten aangedrongen.
 
Om te vermijden dat de unieke boomgraven door het warme zomerweer worden vernield, wordt de vondst afgedekt met vochtige doeken en zonnewerend materiaal. Op 7 juli werd de werf voor publiek opengesteld. Ons lid Lydia Swennen er als de weerlicht naartoe gewapend met haar fototoestel.


Tekst en foto's : Lydia Swinnen