Nieuwsbrief Nr. 24 - juli 2005

La Goulue was BelgischPhilippe Theys ontdekt dat de ontwerpster van de French Can Can uit ons land kwam


Op de valreep, juist voor het ter perse gaan, kwam volgend bericht van ons lid Philippe Theys binnengewaaid.
 
Mevrouw Louise Weber  “dite la Goulue”, de creatrice van de French Can Can die begraven ligt op Montmartre is eigenlijk een Belgische dame, geboren te Anderlecht uit een gezin van 14 kinderen. Ze waren met 10 meisjes en 4 jongens thuis !!!!.
Eén van haar zusters had een attractie o.a. op de Kermis van Brussel (die tevens dit jaar haar 125 jarig bestaan viert). Deze persoon was meer dat wat we vandaag “een mollige dame soms noemt” en verdiende haar bestaan door zich gewoon te tonen op de kermis en blijkbaar (volgens de geruchten) had ze heel wat bijval en succes bij de heren!!.
 
Ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan van de Brusselse Kermis wordt hierover in de Hallepoort in Brussel een overzichtstentoonstelling gehouden en één van de affiches bij het betreden van de tentoonstelling is er één van die mevrouw Weber die haar leven sleet op de kermissen zowel hier in België als in Nederland en ook Frankrijk.
 
De tentoonstelling is open tot en met 31/08/05, gesloten op maandag, van dinsdag tot en met vrijdag van 9.30 uur tot 17 uur, tijdens het  weekend van 10 uur tot 17 uur. Toegang: € 2,50 per persoon, groepen van minimum 10 personen: € 1,50.

Tekst en foto : Philippe Theys