Nieuwsbrief Nr. 23 - mei 2005

Parijse “mysteries” opgelost een dagje Parijs lost een aantal vragen van vzw Grafzerkjesleden op


Een aantal jaren geleden meldde ons lid Gerda Van de Perre mij dat Gustave Wappers, kunstschilder, pionier van de romantiek en directeur aan de Antwerpse academie op de begraafplaats van Montmartre zou
begraven zijn. Ik informeerde mij bij de administratie en kreeg de bevestiging dat Wappers op divisie 5 zou
 liggen. Ik toog een dagje richting Parijs om de rondleiding  Montmartre nog eens aan de actualiteit te
toetsen en de laatste rustplaats van Wappers op te sporen. Dankzij de tussenkomst van de bereidwillige
dame op de administratie vond ik hem.
Een tweede “mysterie” meldde mij gemeld ons lid Johan Moeys. Hij las dat Caroline Delacroix, maîtresse van koning Leopold II die twee kinderen van hem kreeg en met onze koning huwde drie dagen voor diens overlijden op Père Lachaise zou begraven zijn. Ditmaal kwam de administratie van Père Lachaise mij ter hulp. Baronne de Vaughan, titel die zij kreeg van Leopold II lag op divisie 94.
 
Gewapend met nog wat cijfermateriaal ging ik op zoek. Gelukkig waren enkele arbeiders aan het werk zodat ik vroeg om mij te helpen. Antwoord van een van hen, vooraleer ik iets gevraagd had, “Piaf ligt een divisie verder”. Toen ik zegde dat ik op zoek was naar iets anders waren ze heel behulpzaam. In een mum van tijd werd het graf aangeduid. De interesse van de twee was gewekt want ze vroegen mij om wie het ging. Op mijn antwoord repliceerde een: “zeg aan uw koning dat hij beter dit monument eens opkallefatert”.
Op het derde “mysterie” werd ik gewezen door aandachtige toehoorders, zijn er andere (?), tijdens een rondleiding op Père Lachaise. Hun aandacht werd getrokken door het graf van…. Josephine Baker. Toen ik hen zegde dat dit zeer onwaarschijnlijk was wezen ze mij op een graf met een houten kruis met daarop de naam van de danseres. Een vijftal ruikers en enkele foto’s van Josephine moesten het verhaal nog meer geloofwaardigheid geven. (foto boven) Natuurlijk gaf ik mij zo maar niet gewonnen. De “find a grave” website vertelde mij dat zij haar laatste rustplaats had in Monaco. Het kon natuurlijk zijn dat ze recent overgebracht was naar Père Lachaise. Ik stelde de vraag aan de administratie en zij antwoordden mij: het is spijtig genoeg het werk van een onbekende die de toeristen op een dwaalspoor wil zetten.
 
Toen ik, de dag van het ontvangst van de Parijse mail, het graf bezocht was er geen spoor meer van het houten kruis en de foto’s van Josephine Baker te bekennen. Of hoe vzw Grafzerkje zijn invloed kan laten gelden tot in de Franse lichtstad.

Tekst en foto's : Jacques Buermans