Nieuwsbrief Nr. 19 - september 2004

ZwerverSchoonselhof wordt al jaren geteisterd door een zwerver. Ultiem middel: de pers


Reeds van in 2001 heeft de begraafplaats Schoonselhof een ongenode gast: een zwerver. Deze persoon heeft zich de wachtzaal als “zijn” verblijfplaats toegeëigend. In de beginne heeft hij regelmatig de toiletruimte met uitwerpselen besmeurd. Daarop sloten de mensen van de begraafplaats de wachtzaal  maar dit kon hem niet tegenhouden: hij sloeg gewoon de ruit uit. Een gesprek met de man is onmogelijk want in de wartaal die hij uitkraamt gaat het steeds over de duivel die hem stuurde. Volgende citaten kreeg ik te horen van de Antwerpse politie: “dit is toch normaal. Men heeft Merksplas gesloten. Waar moet zo’n man nu anders heen?” of “buiten enkele winkeldiefstallen doet die man toch niets verkeerd?” of op mijn vraag om de man op te pakken vroeg men mij “heeft hij u al fysiek aangepakt want dan kunnen we hem oppakken” waarop ik repliceerde dat ik hem wel eens op mijn gezicht wilde laten slaan, moest dit een oplossing zijn. Waarop de dienaars van de wet: “neen want dan is dat met voorbedachte raden”.
 
Begin augustus ging hij helemaal uit de bol. Hij bedreigde mensen die naar de toilet wilden gaan en, tijdens een avondwandeling, liep hij spiernaakt rond in de wachtzaal. Dames die naar het toilet wilden kregen de schrik van hun leven. Laatste mogelijkheid: de pers.

Tekst : Jacques Buermans
Het artikel uit Gazet van Antwerpen en het artikel uit De Nieuwe Gazet. Deze reporter krijgt wel de prijs voor het beste “afschrijven” van een krantenartikel.