Nieuwsbrief Nr. 19 - september 2004

Tante Kato ging op reis en ze zag het graf van le Facteur Chevaleen eerste bijdrage van tante Kato


* Joseph-Ferdinand Cheval * 1836-1924 * Hauterives, Frankrijk *

Wie op weg is naar Zuid-Frankrijk en de rit liever in kortere etappes aflegt zou beslist eens moeten stoppen in Hauterives, ten zuiden van Lyon en Vienne. Het is een aangename en verbazende halte in het mooie golvende landschap van de Drôme.   In dit dorp, dat nu 1300 inwoners telt, was Joseph-Ferdinand Cheval postbode van 1869 tot zijn pensioen in 1896. Zijn dagelijkse bestelronde die hij te voet aflegde was 32 kilometer lang. Wat doet een mens als hij dagelijks uren stapt door dit Drômerige landschap ? Fantaseren. Een ideale wereld creëren. Na zo’n tien jaar dromen stootte hij op een grilllig gevormde steen en vanaf dan begon hij rare keien en merkwaardige stenen te verzamelen. Elke avond, elk vrij moment bouwde hij nu letterlijk aan zijn sprookjeskasteel. Er was plaats voor een moskee, een hindoetempel, een Egyptische tombe en een druïdengraf. Grote historische figuren als Archimedes, Caesar, Socrates en de 4 evangelisten kregen een beeld. In deze feeërieke wereld leefden tussen gesculpteerde cactussen en palmbomen beestjes van de hele wereld : slangen, krokodillen leeuwen, enz... 33 jaar (tot 1912) bouwde de eenvoudige facteur aan zijn fantastische wereld. Het bouwwerk zou uiteindelijk 300 vierkante meter groot en 12 meter hoog worden. Géén is sant in eigen land ! Het dorp haalde de schouders op bij de aanblik van zoveel extravagantie. Maar de heren van de stad bewonderden zijn werk en moedigden de eigenzinnige schepper aan. Een jonge dichter gaf hem in 1904 al de inspiratie voor de naam “Palais Idéal”.


Wat doet een koppige tachtigjarige die zijn droom, zijn levenswerk verwezenlijkt heeft maar er niet kan in begraven worden ? Zeker niet van een welverdiende rust genieten ! In 1914 kon hij een eeuwigdurende concessie krijgen op de gemeentebegraafplaats. Gedurende acht jaar bouwde hij aan het familiegraf dat hij “le Tombeau du Silence et du Repos sans Fin” noemde. De tombe, veel kleiner dan zijn titanenwerk, was echter groot genoeg om als laatste rustplaats voor de familie Cheval-Richaud te dienen.

Nu trekt het dorpje jaarlijks 140.000 toeristen die het inmiddels beroemde paleis komen bewonderen. Weinigen genieten van de wandeling naar de begraafplaats op ongeveer 1 kilometer buiten de dorpskom. Het graf van le Facteur Cheval is die wandeling waard. Het lijkt of een groot kind met plasticine heeft zitten spelen en er met grote naïviteit een rustplaats uit kantwerk, krulletjes en kroontjes geboetseerd heeft.

Hoe een steentje rollen kan ...