Nieuwsbrief Nr. 15 - januari 2004

KijkdagGrafzerkje Marc Coremans, gelukkige bezittergrafmonument François van Rysselberghe


Niet zo veel belangstelling maar het is niet de kwantiteit maar de kwaliteit die telt. Alleen heb ik het moeilijk met de Grafzerkjes die de mond vol hebben over het overnemen en in orde brengen van grafmonumenten en dan geen teken van leven geven. Ik kan accepteren dat iemand niet op een welbepaalde dag kan maar dan kan er toch een mailtje of berichtje af om eventueel een andere datum vast te leggen om eens een kijkje te nemen. Maar, genoeg gezeurd, de zes Grafzerkjes die ik mocht begroeten waren enthousiast. Lutgart & Eric zetten twee monumenten op hun verlanglijstje en gaan zien of er mogelijkheid bestaat tot overname. Jenny & Luc hadden op het eind van de wandeling niet minder dan zes mooie grafmonumenten op hun lijstje staan.  Daaruit zullen ze dan een keuze maken.
Marc noteerde drie namen in zijn agenda, ging de dag daarop al naar de administratie van de begraafplaats en mag zich al de gelukkige bezitter van een mooi monument noemen. Hij nam het monument voor François van Rysselberghe over en kon er al het volgende over kwijt. Van Rysselberghe was van opleiding ingenieur en doctor in de wetenschappen. 
Al  zeer jong doceerde hij aan de zeevaartschool in Oostende. Hij heeft, kort nadat Alexander Graham Bell de telefoon uitvond, enkele belangrijke uitvindingen gedaan. Met de telemareograaf en de universele meteograaf ontving hij op het “Congès de geografie de Paris” de “Palmes academique de France” en de “Médaille d’Or”. Hij was ook de uitvinder van het systeem “Multiplex”, die ons nu nog toelaat om met velen langs één en dezelfde draad te telefoneren, hetgeen daarvoor via aparte lijnen gebeurde.Hij nam een brevet op dit systeem en het werd over de gehele wereld toegepast. Zo zou hij de man zijn die voor de eerste “long distance call” tussen New York en Chicago heeft gezorgd. Een leuke anekdote is dan weer dat hij op een bepaald moment een muziekopvoering van Gounod in Brussel via de telefoon “doorzond” naar Antwerpen tot grote verbijstering van de toehoorders bij ons. Daarnaast ontwikkelde Van Rysselberghe een systeem voor moderne elektrische stadsverlichting en kreeg hij de opdracht de openbare stadsverlichting te Antwerpen te verwezenlijken. Er verschenen vele wetenschappelijke werken van zijn hand. 

Tekst en foto's : Jacques Buermans