Nieuwsbrief Nr. 116 maart/april 2020

Corona en de uitvaartBegraafplaatsbeheerder en begrafenisondernemer


Traditie maakt plaats voor eenzaamheid,

maar ook voor intimiteit en creativiteit

 

Sinds de coronamaatregelen van kracht gingen, was de stad Leuven (net zoals elke begraafplaats) verplicht om enkele richtlijnen naar de begrafenisondernemers toe te sturen.

Tekst en foto’s: Roel Van Roosbroeck
Verantwoordelijke begraafplaatsen
Stad Leuven


Deze richtlijnen waren nodig om zelf de planning te kunnen maken en opvolgen. Enkel op deze wijze konden we alle uitvaarten met zo weinig mogelijk mensen verzorgen. Voorheen pasten wij onze planning aan naar wat er binnen kwam van uitvaarten. Maar met de Italiaanse en Spaanse beelden in het achterhoofd, leek dit de meest logische stap.


Tussendoor kunnen de grafdelvers wel de begraafplaatsen netjes houden,  terwijl de meer infrastructurele uitgesteld worden.
Klachten zijn er niet tot hiertoe, de betrokken nabestaanden hebben begrip. Zelf hoop ik snel terug gewoon te kunnen aflaten, zoveel mooier en vriendelijker. De familie mag dat ook terug zelf doen als ze dat wensen.

De begrafenisondernemer

Als ‘alternatieve’ begrafenisondernemer is het ook niet evident werken. Zeker niet op basis van thuisopbaring. Bij een overlijden door Covid 19 of zelfs bij een vermoeden zijn thuiswakes- en opbaringen verboden. Vorige week overleed mijn schoonvader en deze beperkingen zorgden voor een zeer schone, intieme ceremonie. Zijn 5 kinderen en hun gezin komt net op 15 personen (het maximum aantal toegelaten personen), perfect dus. Elke gezinnetje bijeen in een cirkel omheen de kist en per gezin minimaal 1,5m ruimte. De rituelen kregen meer ruimte en de teksten meer aandacht. Veel persoonlijker en ook reacties van de familie, schoon en ontroerend, echt.