Nieuwsbrief Nr. 116 maart/april 2020

Ook Familiekunde Vlaanderen vond ruimte in Het MolenijzerLeo Vervloet van de Koninklijke vereniging familiekunde Vlaanderen regio Mechelen legt uit wat de vereniging tot doel heeft:


Leo Vervloet van de Koninklijke vereniging familiekunde Vlaanderen regio Mechelen legt uit wat de vereniging tot doel heeft:
 
1. Het organiseren en coördineren van de huidige bedrijvigheid in verband met de genealogie en de heraldiek;
2. Het bevorderen en het propageren van het familieonderzoek, onder de brede lagen van de bevolking, de opleiding en de aanmoediging tot het samenstellen van een familiegeschiedenis;
3. De leden met raad en daad te helpen bij hun persoonlijk familieonderzoek, zowel door het verstrekken van advies en voorlichting, als door uitwisseling van genealogische gegevens;
4. Het vrijwaren en veilig stellen van familiearchief en historische documenten;
5. Het verlenen van ondersteuning, advisering en/of begeleiding aan erkende organisaties van sociaal-cultureel werk en aan andere sociale, educatieve of culturele organisaties.
 

Regio Mechelen omvat
de volgende gemeenten:
Beerzel, Berlaar, Bevel, Blaasveld, Bonheiden, Booischot, Bornem, Breendonk, Duffel, Gestel, Hallaar, Heffen, Heindonk, Heist-op-den-Berg, Herenthout, Hingene, Hombeek, Hulshout, Itegem, Kessel, Koningshooikt, Leest, Lier, Liezele, Lippelo, Mariekerke, Mechelen, Muizen, Nijlen, Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Oppuurs, Putte, Puurs, Rijmenam, Ruisbroek, Schriek, Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver, Tisselt, Walem, Weert, Wiekevorst en Willebroek.
In het totale verband van familiekunde Vlaanderen hebben zij de meeste publicaties op hun naam staan. Men kan controleren welke boeken dat zijn: het zijn er een paar honderd.  Hun bibliotheek bevat eveneens werken die buiten deze regio vallen. Voor dit alles kan men best steeds de website raadplegen:

http://www.fvmechelen.be

Ook geven zij een tijdschrift uit: de Mechelse Genealoog.  Deze verschijnt 5 maal per jaar en omvat de agenda en allerlei, meestal plaatsgebonden artikelen die historisch zowel als genealogisch zijn.
Ook is de Burgerlijke stand van Putte, Beersel, Grasheide en Peulis aanwezig en die is te raadplegen op basis van de huidige wet op de privacy. Dit gedeelte is eigendom van heemkring “Het Molenijzer”
 
https://www.eoswetenschap.eu/diy/hoe-ver-kun-je-terugkeren-je-stamboom
Op vraag geeft de heemkundekring ook beginnerscursussen.  Het omvat een reeks van 5 lessen die zo’n 2 ½ uur per keer in beslag nemen.  Eveneens is er dan ook een syllabus beschikbaar.
 

Bronnen
Onderstaande link naar een podcast van EOS-magazine: Interview met genetisch genealoog Maarten Larmuseau over hoe ver je kan teruggaan in je stamboomonderzoek:

-  
https://www.eoswetenschap.eu/diy/hoe-ver-kun-je-terugkeren-je-stamboom