Nieuwsbrief Nr. 114 - november 2019

Sterrenkindjes en WereldlichtjesdagKalmthout


Kinderperk begraafplaats Heide opgewaardeerd

De gemeente Kalmthout ontwikkelde een visie op hoe de kinderperken op haar begraafplaatsen er op termijn moeten uitzien. Begraafplaatsbeheerder Ann Boaventura Marques licht toe hoe de visie tot stand kwam en intussen op de begraafplaats in Heide al toegepast werd.

Tekst: Ann Boaventura Marques
en Lin Verbeemen
foto's: Lin Verbeemen


Ann: “Toen ik in 2011 startte als beheerder, viel het me op dat de rijen met kinderzerkjes nogal in het ‘niets’ verdwenen tussen al die grote zerken. Toen ontstond het idee om een visie te ontwikkelen en de kinderperken op de verschillende begraafplaatsen aan te pakken en op te waarderen.”
 
De gemeente Kalmthout stelt voorop dat een kinderperk een plek van rust, sereniteit en geborgenheid moet zijn, met aandacht voor privacy. Daarnaast moeten de verschillende mogelijkheden van begraving (begraving, urnenveld, columbarium...) mogelijk zijn. 
 
Ann: “Voor het columbarium gingen we op zoek naar een alternatief voor een muur. Zo kwamen we terecht bij een paddenstoel in beton, die we wel in natuursteen lieten maken. De stippen van die paddenstoelen zijn plaatsen waarin de as van het overleden kind geplaatst kan worden. Om het geheel nog persoonlijker te maken, plaatsen we op elk van de vier kinderperkjes een beeld dat de band tussen ouder en kind symboliseert. Op de begraafplaats van Heide koos een jury het beeld van Katelijne Lauwerens.” (zie kaderstuk)

Samen met de deskundige groen van de gemeente Kalmthout, werkte Ann een visie uit op de verdere aanleg van het perk in Heide. Een stijl die de gemeente zal doortrekken op de andere begraafplaatsen.
 
Ann: “Tijdens het plaatsen van de paddenstoel, spraken we over hoe we de aanleg zagen: zitbanken, ronde vormen, extra plantenbakken en de combinatie van kleuren en planten. We deelden dezelfde ideeën en gingen ermee aan de slag. Het urnenveld is nu afgebakend met een border in cortenstaal en winterharde beplanting. Daarnaast brengen we kleur en beweging met vlinderstruiken en andere bloemen. Het resultaat is schitterend.”

Het vernieuwde kinderperk in Heide dient als voorbeeld voor de drie andere kinderperkjes. De gemeente Kalmthout plaats de eerstvolgende paddenstoel op de begraafplaats van het centrum.
 
info: Dienst begraafplaatsen 
 [email protected] - 03 620 22 41

DE BLOKKENTOREN

Katelijne Lauwerens
Geplaatst in oktober 2016
Dit kunstwerk uit polyester van kunstenares Katelijne Lauwerens uit Schilde wil op een symbolische wijze de verbondenheid van ouder(s) en kind tot expressie brengen.
Op het eerste zicht een opeenstapeling van witte blokken in verschillende formaten en vrij organisch van vorm, alsof ze geboetseerd zijn uit klei. Verscholen staat een volwassen figuur met een kinderfiguur op z’n schouders.
Je leven wordt opgebouwd, steen voor steen. Ieder draagt z’n steentje bij om je te helpen opgroeien tot wie je bent. De volwassen figuur is sterk en vormt een steunpilaar, de kinderfiguur voelt zich gedragen en ondersteund om die grote wereld aan te kunnen. Maar een blokkentoren blijft wankel. Eén blok er tussenuit kan alles uit elkaar doen vallen. Mooie herinneringen blijven