Nieuwsbrief Nr. 114 - november 2019

De Leuvense sterretjesweideAllereerste herdenkingsplek voor kinderen in Europa


Precies tien jaar geleden werd de sterretjesweide op de Leuvense Stadsbegraafplaats ingewijd. Het was de eerste herdenkingsplek in Europa voor ongeboren kinderen.

Tekst en foto’s: 
 Kathia Glabeke

Voorheen konden ouders die hun kind voor de geboorte verloren nergens terecht. Sommigen oordeelden zelfs dat het beter was dat de ouders het kind ook niet zagen: het levenloze kindje werd dan ook in de kliniek dikwijls al meteen weggenomen, waarna de ouders met lege handen achter bleven. Nochtans rouwen ouders wiens kind het levenslicht niet zag ook. De vzw “Met Lege Handen” vraagt al meer dan 25 jaar aandacht voor de emoties bij het verlies van een levenloos kind. 
 
Zodra de eerste delicate maanden van de zwangerschap voorbij zijn, verwacht men een goede afloop, droomt men over de toekomst, maakt men plannen, bedenkt men al concrete namen. Maar met wie kan je je verdriet delen, als anderen niet de kans hadden zich aan een levend geboren kind te hechten? In Leuven, waar jaarlijks zo’n 50 kinderen levenloos ter wereld komen, legden stad en universiteit de basis voor een serene plaats waar rouw om een ongeboren kind beleefd kan worden. Manu Keirse lanceerde het initiatief, landschapsarchitecte Chantal De Nies tekende het ontwerp. De sterretjesweide ligt enigszins afgeschermd vlakbij het grote kruis en is opgebouwd in de vorm van een ovaal, met daarbinnen twee grote harten. Het Leuvense voorbeeld werd intussen op tal van andere begraafplaatsen gevolgd.

Een wit sterretje

Op deze sterretjesweides kunnen ouders een wit sterretje met de naam en geboortedatum van hun kind plaatsen. Het sterretje staat op een staafje van roestvrij staal. De ouders mogen hun kind er ook zelf begraven, waarvoor meestal een kartonnen doos gebruikt wordt. Er kan ook gekozen worden voor crematie. De ouders die reeds eerder een kindje verloren, mogen eveneens een sterretje plaatsen, en dus vind je ook sterretjes voor kinderen die al veel langer geleden verwacht werden. Kinderspeelgoed en bloemen sieren de weide. In de harten bijvoorbeeld staan in deze herfstperiode paarse viooltjes.
 

 

Vandaag is de Leuvense sterretjesweide ook een ontmoetingsplaats bij wereldlichtjesdag. Op de tweede zondag van december worden om 19 uur overal ter wereld kaarsjes aangestoken ter nagedachtenis van overleden kinderen. Het solidaire lint van licht en de collectieve herdenking op de begraafplaatsen maken het mogelijk het verdriet te delen, waardoor het lichter kan worden. Muziek en poëzie luisteren het ritueel op. De nocturne werd in Leuven een eerste keer georganiseerd in 2016, samen met het Huis van het Kind en contactgroepen voor ouders. Bij ieder gekend kindergraf wordt een kaarsje aangestoken. Ouders en andere rouwenden kunnen zelf ook een lichtje toevoegen.