Nieuwsbrief Nr. 113 - oktober 2019

Vakantiefoto’s en verhalenZuid-Frankrijk


Een poortje naar de hemel

September 2018. Frankrijk, Garrigues.
Op de laatste dag van onze vakantie vertelde de B&B-uitbaatster over een mooi oud kerkhofje dat aan de rand van het dorp lag. Onze koffers waren al gepakt dus van langs gaan was geen sprake meer! De interesse was echter getriggerd. 

Tekst en foto’s: Joeri Mertens

Nu geen paniek! De Garrigues, Zuid-Frankrijk, net boven Nîmes is een heel mooie heuvelachtige streek bebost met steeneiken, amandelboomgaarden en wijngaarden. Ertussen liggen charmante dorpjes en stadjes verscholen die een bezoek verdienen. De B&B was een meevaller dus terugkeren zou geen straf zijn.  
 
September 2019. Frankrijk, Garrigues.
Dit jaar staat het verlaten kerkhof van Le Bouquet dus hoog op de to-do lijst. Meteen de eerste ochtend daarheen. Onze stoutste verwachtingen zijn overtroffen. 
 
Een beetje afgelegen buiten het kleine dorp, langs een onverharde weg zien we een laag muurtje en een met klimop begroeid poortje. Naast de ruïne van de voormalige kerk en de priorij van Saint-Martin liggen de resten van het oude kerkhof. De laatste begraving dateert uit 1926. Een jaar later is het kerkhof verlaten. Niets werd de laatste 100 jaar nog aangepast. De natuur gaat er zijn gang en de tijd neemt het over. De priorij vervalt verder tot ruïne, de muren verouderen en bomen groeien naar de hemel. 
 

Het resultaat is een ongelooflijk rustige plek met het geluid van krekels en het wuivende gras. Een wilde tuin waar in de lente de irissen bloeien en in september de droge grashalmen de late zomer laten overgaan in de vroege herfst. De zon warmt in de ochtendkoelte de grafstenen op. Salamanders genieten er van een zonnebad. De resterende grafstenen, schots en scheef gezakt, dragen nog de namen van zij die er rusten. Zo stel ik me dus de eeuwige Elizeese velden voor.
 
‘L’ Ancien cimetière de Bouquet’ is een site die terecht op de website van de gemeente vermeld wordt onder het hoofdstukje ‘patrimoine’. Als u ooit in de buurt van Nîmes en Uzes bent, rijdt u dan even langs. Het kerkhofje staat niet in de Guide Michelin, is niet aangeduid met een wegwijzer maar is voor Grafzerkjes een kleine schat die zeker een ‘vaut le détour’ waard is.
 
Als ik sterf mag je mijn as op het oude kerkhofje van Le Bouquet uitstrooien en mijn naam vergeten, ik zal er eeuwig gelukkig zijn daar achter dat poortje naar de hemel.