Nieuwsbrief Nr. 111 - mei 2019

Waarom begraafplaatsen bezoeken een must is voor alle leeftijdenHoe verwondering helpt om te leren


Begraafplaatsen zijn bijzondere plekken. Ze brengen ons naar de essentie van ons bestaan. Ze zetten ons aan tot het stellen van vragen over de zin van leven en over onze manieren van afscheid nemen en herdenken. Begraafplaatsen brengen mensen samen in een ritueel verband. Ze geven ons een plek om samen naartoe te gaan in de meest donkere uren van ons leven. Maar ze brengen ook ontzettend veel verhalen over mensen samen.

 

Tekst: Tamara Ingels


:Voor velen die er hun hart verloren zijn begraafplaatsen plekken van rust en tomeloze inspiratie. De vele verhalen leren ons iets over de mens en zijn omgang met het leven (en de dood). Daarom is het zo boeiend om ook buiten rituelen om begraafplaatsen te bezoeken: om mensen en hun verhalen te ontdekken. Om te denken over wie ze waren, wat ze verwezenlijkten en hoe ze in het leven stonden. Begraafplaatsen spreken ons over de aard van het leven zelf: goedgevuld, vol ontdekkingen, vol verwondering.


Die verwondering is de basis van leren, de basis van educatie. Als we mensen tot verwondering brengen willen ze er meer van weten, er meer over leren, er zich in verdiepen. Je verdiepen in een thema als begraafplaatsen lijkt nogal macaber, maar dat is het allerminst. En het zou absoluut een deel van onze educatie – op elke leeftijd – moeten uitmaken. Want hebben we als mens toch niet enkel en alleen die éne echte zekerheid in ons leven? Dat ene moment waar we nooit aan denken, maar waar we allemaal aan zouden moeten denken?
 
Begraafplaatsen kan en moet je bezoeken op élke leeftijd. Want op elke leeftijd heb je andere vragen, andere inzichten, andere bezorgdheden. Begraafplaatsen samen bezoeken laat ons iets delen: we zijn niet alleen, iedereen worstelt ermee en iedereen zoekt antwoorden. Ook diegenen die ons al voorgingen. Door te spreken over de dood worden we er misschien wat minder angstig voor. Begraafplaatsen geven vandaag een inzicht in hoe verschillende generaties omgingen met de dood. De grafmonumenten vertellen verhalen door middel van symbolen, woorden, stenen en andere materialen, planten, foto’s, en zoveel meer. Ze vertellen verhalen over keuzes die mensen maakten, in hun leven en aan het einde ervan. De mens is altijd al gefascineerd geweest door de dood. De krachtige verhalen die mensen erover vertelden zijn en blijven tijdloos, van Enkidu in Mesopotamië tot Harry Potter vandaag.

INFO

https://www.openmonumenten.be/evenementen?s=Week%20van%20de%20begraafplaatsen&op=Zoeken&form_build_id=form-hw4J6Qfb i6Weix2fRikaDlrfMpCryturUQn2LqAhMM&form_token=a51vayTNPOskQ4Sz9ONDPdU0CmrtCqAsuQn0ZeZSwyY&form_id=herita_hero_search_form