Nieuwsbrief Nr. 111 - mei 2019

Een onverwachte ontmoeting met... graftrommels!


Sinds enkele jaren wonen mijn zus en schoonbroer in de prachtige omgeving van de Hermetonvallei waar we regelmatig gastvrij enkele dagen mogen vertoeven.


Tekst en foto’s:
Jef De Mey (22-02-2019)

Tijdens één van de vele wandelingen in de mooie natuur in maart 2017 kwamen we terecht op een open plek in het bos waarop een grootte kapel staat omgeven door een muur.
Bij het naderen blijkt uit een informatiebord dat deze kapel is toegewijd aan Sint Hilarius. Dit heiligdom heeft een oorsprong van de XIde of XIIde eeuw en was ooit de parochiekerk van het verdwenen dorp Ossogne.
Als beginnend geïnteresseerde in het funeraire erfgoed ging ik nieuwsgierig mee door de getraliede poort en kwam terecht in het oude kerkhof, dat tot heden nog steeds in gebruik is als de begraafplaats van Matagne-la-Petite.   Tot mijn verbazing zijn er nog veel oude grafzerken en graftekens, o.a. enkele gietijzeren kruisen, ook kruisen met inscripties uit steen ingebouwd in de muur.   Door verder rond de kerk te wandelen ben ik tot mijn verbazing nog een achttal graftrommels en kastjes tegengekomen.   Enkele hiervan waren nog in goede staat bij andere was er niet veel meer van te maken..  

Dit maakt dat voor mij het funeraire erfgoed geen saaie en lugubere materie is, maar steeds weer een verassend en interessant onderwerp om het overleven van het verleden terug in herinnering te brengen, te koestern, en geschiedenis te maken.


Links:

Hierbij een link naar de website van kapel Sint Hilarius en omgeving waar nog veel afbeeldingen en informatie te vinden zijn maar niet specifiek over de graftrommels :

https://sites.google.com/site/valhermeton/les-villages/matagne lapetite/patrimoine-religieux

Door verder te surfen en te verdwalen op deze website zag ik dat er over deze kapel nog interessante informatie te vinden is over grafzerken van begin 1600.