Nieuwsbrief Nr. 108 - november 2018

Alveringem en omgeving


Alveringem heeft ongeveer 5000 inwoners, verdeeld over Alveringem zelf en 8 dorpen: Oeren, Sint-Rijkers, Izenberge, Leisele, Hoogstade, Gijverinkhove, Beveren-aan-de-Ijzer en Stavele.
Alveringem heeft 10 begraafplaatsen, waaronder 2 militaire. Rond het kerkje van de Alveringemse deelgemeente Oeren, ontstond tijdens WO I een militaire begraafplaats. Hier liggen 508 Belgische soldaten begraven. Ooit stonden hier heel wat heldenhuldezerkjes, vandaag vind je er op deze begraafplaats nog 5 van terug.
Soldaten die tijdens de oorlog overleden in het nabij gelegen militair hospitaal “Clep”, werden op de begraafplaats in Hoogstade bijgezet. In 1968 breidde deze begraafplaats uit met 117 Belgische graven vanop de opgeheven militaire begraafplaats in Reninge. Nu vind je hier 825 graven terug, waaronder 20 Britse.
Sint-Rijkers heeft geen dorpskern meer. Het vroegere gemeentehuis was gevestigd in herberg “De Dolfijn”. Het gebouw werd in 1965 afgebroken en verhuisde naar het openluchtmuseum Bokrijk.
We houden halt aan het monument van de hand van Leonard De Visch. Het stelt een soldaat voor in volle uitrusting met patronentas, gasmasker en bajonet. In de linkerhand houdt hij een geweer dat op de grond rust. Met de rechterhand wijst hij naar de IJzer vlakte, waar zovelen het leven lieten. Kwade tongen beweren dat hij naar Veurne wijst, waar zich de cabardoeskes bevonden.