Nieuwsbrief Nr. 106 - juli 2018

Funeraire symboliek: Atropos/MoirenDe Moiren /Fates; van het Latijnse fatum (lot), zijn de personificaties van het levenslot.


De mythologische Moira, afgeleid van het Griekse begrip moros (lotsbestemming), is een drieledige (triade) schikgodin, die we samen de Moirai (Grieks), Parcae (Latijn) of in onze taal Moiren of Parcen noemen. Het symboliseert ‘het onafwendbare lot’. Moira zou (volgens Hesiodus) een dochter van Nyx (godin van de nacht, de duisternis) zijn, en dus verwant aan de personificatie van de dood, Thanatos, en zijn broer Hypnos (al zijn er meerdere bronnen die vermelden dat (de drie) Moiren dochters van Zeus en de godin -van orde en recht- Themis zouden zijn).
Moira (in haar drievuldigheid) geeft vorm aan de idee van de godin als schepper, handhaver en vernietiger. De draad staat hier symbool voor het leven. Atropos, zien we op de statige begraafplaats van Elsene (foto), in een vrije artistieke interpretatie afgebeeld als een bevallige naakte jongeling, getooid met een Egyptische scarabee op een gevleugelde zonneschijf, de levensdraad doorknippend. Op het indrukwekkende ‘cémiterio Prazeres’ in Lisboa (P) wordt ze echter herleid tot de synthese; een eenvoudige schaar…
 
Clotho (de Romeinse Nona) is de spinster van de levensdraad.
Lachesis (Decima) is de lotsbepaler, zij die de levensdraad zal begeleiden.
Atropos (Morta) is de godin die uiteindelijk de levensdraad onafwendbaar zal doorknippen.  

http://www.walterbrems.be
foto 1 :: Begraafplaats Elsene, Brussel - Grafmonument voor Emile Cauderlier (1912) - sculp.: Eugène de Bremaecker.
 
foto 2    Detail: eenvoudige schaar - Céminterio Prazeres - Lisboa (P)


Tekst en foto's : Walter Brems