Nieuwsbrief Nr. 105 - mei 2018

Week van de begraafplaatsen 26/05 tem 03/06 2018rondleidingen verzorgd door onze leden


Begraafplaats Stavele

Locatie: Stavele, deelgemeente Alveringem – West-Vlaanderen

Afspraak aan de ingang van de kerk Sint-Jan Onthoofding

Zaterdag 2 juni 2018

14.30 uur

Gratis deelname

Duur: 1 uur en 30 minuten

Op de gemeentelijke begraafplaats liggen monumentale grafzerken van de familie Cornelis die een halve eeuw de gemeente bestuurde als burgemeester. De familie was actief in het de brouwerijwereld. Er is ook een grafmonument voor heemkundige André Bonnez en voor de ouders van ex-minister Johan Vandelanotte. Heel merkwaardig zijn de vier identieke zerkjes voor de jonge zusjes Bournaillie die in één week tijd allemaal stierven aan de Spaanse griep tijdens de Eerste Wereldoorlog.  Op de begraafplaats liggen ook tal van Belgische oudstrijders uit de Grote Oorlog en zelfs een Franse soldaat.  Er is ook een heldenhuldezerkje op het kerkhof te bewonderen. Tenslotte zijn er ook graven van de familie De Carne die ondermeer frontblaadjes drukte tijdens de Eerste Wereldoorlog. Eén van hen was ook Alexis De Carne, priester-dichter en bevriend met Guido Gezelle.

tekst en foto : Johan Den Baes


Versteende stilte, vergeten schoonheid

Fototentoonstelling Putte

De meesten onder ons denken het meest aan begraafplaatsen rond de 1-november periode. Dan associëren we deze plekken volop met verdriet, herdenking en herinnering, en het grijze en kille ‘kerkhofweer’. Toch hebben begraafplaatsen veel meer te bieden dan dat. Vaak herbergen deze laatste stille plekken in onze omgeving een goed verborgen schoonheid, die we veel te weinig kennen en waarderen.
 
Meer dan 15 jaar geleden werd net daarom de ‘Europese Week van de Begraafplaatsen’ in het leven geroepen, door ASCE (Association of Significant Cemeteries Europe). De organisatoren kozen heel bewust voor een week die zou vallen in het voorjaar. En dit om onze dodenakkers ook eens te laten zien op hun mooist, als oases van groen en natuurschoon te midden van de vele versteende getuigenissen. In België wordt de week jaarlijks gecoördineerd met de hulp van vzw Grafzerkje en Epitaaf vzw, twee verenigingen die pleiten voor het behoud en ontsluiten van funerair erfgoed. Onder hun impuls zijn er dan rondleidingen op tal van kerkhoven en begraafplaatsen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.
 
De schoonheid van kerkhoven en begraafplaatsen wordt ook regelmatig gedocumenteerd in het werk van fotografen. Zij zijn meestal gefascineerd door de bijzondere lichtinval, de uitbundige natuur, de verstilling of gewoonweg door het niet-alledaagse thema. Van 21 mei tot 20 juni kan je in de polyvalente zaal van onze bibliotheek – en ter gelegenheid van de Week van de Begraafplaatsen – kennismaken met het werk van verschillende fotografen die reeds vele jaren begraafplaatsen met behulp van hun cameralenzen weten vast te leggen. Hun blik op deze ruimtes levert een schitterend arsenaal aan mysterieuze, pakkende en soms beklijvende foto’s, die je doen stilstaan bij de vele aspecten van leven en dood. Het belooft zeker geen doodse tentoonstelling te worden, maar wel een verrassende en inspirerende foto excursie naar enkele van de mooiste begraafplaatsen en grafmonumenten in onze regio (en ver daarbuiten).
 
Met foto’s van Walter Brems, Eddy Van Leuven, Tamara Ingels, Marleen De Ceukelaire, Peggy De Meue en vele anderen

Vanaf donderdag 24 mei tem zaterd 16 juni 2018
Bibliotheek Putte 
Gemeenteplein2580 Putte

Funeraire wandeling Wiekevorst

Tijdens de Week van de Begraafplaatsen organiseren we - ondertussen naar vaste gewoonte – twee begraafplaatswandelingen.
De eerste wandeling vindt plaats op de begraafplaats van Wiekevorst op zondag 27 mei. Inschrijven kan tot en met 22 mei.
Prof. dr. Tamara Ingels, experte in funerair erfgoed, is onze gids. We spreken telkens af aan de ingang van de kerk. Van daaruit gaan we samen naar de begraafplaats.
 
Waar :

Begraafplaats Wiekevorst
Dalstraat
2222 Wiekevorst (Heist-Op-Den-Berg)

Wanneer :

ZONDAG 27 mei 2018 VAN 13:30 TOT 16:00
 
 
Reservaties
Bel naar 015 22 86 94
[email protected]

Foto : Tamara Ingels

Funeraire wandeling Heist-centrum

Tijdens de Week van de Begraafplaatsen organiseren we - ondertussen naar vaste gewoonte – twee begraafplaatswandelingen.

Waar :

Begraafpl. Heist-centrum
Kerkhofstraat
2220 Heist-op-den-Berg
 
Prijs gratis
 
Wanneer :

ZONDAG 3 juni 2018 VAN 13:30 TOT 16:00
 
Reservaties
Bel naar 015 22 86 94

Foto : Tamara Ingels

Begraafplaats Schoonselhof: algemene rondleiding en een Smaakwandeling

Op zondag 27 mei 2018, 14 uur laat gids Jacques Buermans u kennismaken tijdens een 2uur30 durende algemene rondleiding.
Schoonselhof wordt niet voor niets het Antwerpse Père Lachaise genoemd; een aantal redenen om deze dodenakker te bezoeken. Tijdens een wandeling komen we de gehele geschiedenis van Antwerpen tegen. Schoonselhof is de laatste rustplaats voor tal van politici (Lode Craeybeckx, Jan Van Rijswijck en andere Frans Van Cauwelaerts) maar daarnaast herbergt deze begraafplaats ook een massa aan kunstenaars die Antwerpen groot hebben gemaakt. Wie kent niet de schilders Karel Verlat en Henri De Braekeleer; de schrijvers Van Ostaijen, Elsschot en Herman De Coninck, componist Peter Benoit en dichter Julius De Geyter? Daarnaast zijn er op Schoonselhof een aantal bekende beeldhouwers vertegenwoordigd met prachtige beelden. Verder zal Jacques dieper zal ingaan op de symboliek die talrijk op de begraafplaats aanwezig is en, omwille van zijn betrokkenheid met deze begraafplaats, zal hij uitwijden over de plannen die de stad Antwerpen voorziet en de mogelijkheden die er zijn om in de toekomst de aantrekkingskracht van dit Antwerpse Père Lachaise nog te doen toenemen. Tijdens de rondleiding kruidt hij zijn betoog met een aantal anekdotes zodat het bezoek zeker geen “dooie boel” wordt. En met de nodige verhalen! Kent u het trieste verhaal van Maria ’s Heeren? Kent u de drie kraaiende hanen? Ligt er een kolenhandelaar op een ereperk? Dit alles en nog veel meer komt u te weten tijdens deze rondleiding.
Prijs: € 7 per persoon of € 5 per persoon voor leden van vzw Grafzerkje.

De “fijnproevers” of zijn het de “fijnproevertjes” krijgen op zaterdag 2 juni, 14 uur de kans om de culinaire, dode, wereld te leren kennen tijdens een 2 uur durende rondleiding met als titel ‘Laat het smaken op Schoonselhof!’.
Heel wat bekende Antwerpenaren uit de culinaire wereld liggen begraven op Schoonselhof. François Xavier De Beuckelaer van Elixir d’ Anvers, chocolatier Hans Burie, Louis Roodthooft van de confiserie en Cuperus bekend om zijn koffie en thee vonden hier hun laatste rustplaats. Bedrijven die Antwerpen met een culinaire erfenis bedachten zoals chocolade Meurisse, de sigarendynastie Tinchant, chocolade Martougin, koekjes De Beukelaer en Spiers van de bananen rusten hier.
De wandeling is onder leiding van Jacques Buermans, gids en voorzitter van vzw Grafzerkje. Voor de noodzakelijke proevertjes zorgen Marc of Leen.
Prijs: € 12 per persoon, € 10 per persoon voor leden van vzw Grafzerkje.

Inschrijven voor beide rondleiding is verplicht via Jacques Buermans, Frieslandstraat 4, bus 6, 2660 Hoboken, 03/829 16 03, [email protected] waar ook bijkomende informatie verstrekt wordt.

Hoe werkt het: neem contact op met Jacques Buermans en, indien er nog plaatsen beschikbaar zijn, doe dan een aanbetaling op rekeningnummer BE39 0010 8747 8619 van Jacques Buermans met vermelding van naam + aantal personen + datum. Inschrijving is pas geldig na ontvangst.