Nieuwsbrief Nr. 104 - maart 2018

IJsland heeft weinig eerbied voor zijn graven


Ijsland, een paradijs voor natuurliefhebbers, fascinerend, de Ijslanders koesteren het echt, een ECOLAND. Eerbied voor de graven van hun overledenen is minder. Als Antwerpse stadgids, die ook regelmatig het Schoonselhof gidst, vond ik het een verplichting ook daar de begraafplaats te bezoeken.
Een ontluisterende vaststelling, geen enkel graf is onderhouden. Het was ook een donkere regenachtige dag en dat maakte het nog troostelozer. Een zoektocht naar hun beroemde kunstenaars was niet eenvoudig, niets is aangeduid, oppassen of je struikelt over boomwortels die tussen de graven en paden hun weg gezocht hebben. Zo vonden we het graf van één van hun beroemde schilder Johannes Sveinsson Kjarval  (1885-1972). 3350 schilderijen en tekeningen heeft hij nagelaten en zijn te bewonderen in een speciaal aan hem gewijd museum. 
Grote bomen groeien op hun stoffelijke resten en de inscripties waren niet meer te lezen .
Blijkbaar geeft men meer aandacht aan hun standbeelden in de stad Reikjavik. Als men soms teveel kritiek heeft over de verwaarloosde graven op het Schoonselhof (terecht of onterecht)
Dan kan je verwijzen naar Ijsland: erbarmelijk.
 
Tekst en foto's : Françine Van Overloop.