Nieuwsbrief Nr. 11 - mei 2003

FrankrijkreisGrafzerkjes Marie Claire Vandersmissen & Edgard Nelissen maakten een verslag van de Terebinthreis


Grafzerkjes Marie Claire Vandersmissen & Edgard Nelissen bezorgden volgend ooggetuigenverslag van de Frankrijkreis ingericht door de Terebinth. Doordat ik hen achter de veren zat, tijdsnood ziet u, hebben ze niet de tijd gekregen om het verslag tot in de details uit te werken.
 
“Rindert Brouwer en Jeannette Goudsmit herhaalden dit jaar hun reis van vorig jaar naar de funeraire cultuur van Frankrijk. Dit gebeurde opnieuw onder auspiciën van de Terebinth. Dat het goed ging zijn wisten we al van collega Rudy D’Hooghe die vorig jaar al de eer en het genoegen had om deel te nemen. Zijn verslag verscheen in het grafzerkje van Hamme.
 
Funeraire cultuur en begraafplaatsen vormden het thema en dat hebben we, samen met een dertigtal andere enthousiaste mensen, ook geweten!
Niettegenstaande een indrukwekkend aantal begraafplaatsen werd dit nooit een sleur.  De reisleiding slaagde er immers in om meer dan voldoende variatie op thema te brengen.
 
We gaan het niet allemaal (kunnen) noemen. Maar toch even enkele impressies.
 
De begraafplaats la Madeleine in Amiens is een grote romantische tuin waar natuur en architectuur, verval en restauratie, een mooi evenwicht gevonden hebben. Wij hoorden regelmatig terechte verwijzingen naar het zo bekende Highgate in Londen.
Als toetje zagen we er bovendien het graf van Jules Verne.  Het is ons nog altijd niet duidelijk of hij in dan wel uit zijn graf aan het kruipen was. 
 

De dag voordien logeerden we in de prachtige stad Arras met een helaas minder fraai kerkhof. De stelling dat de Franse begraafcultuur aan het vervlakken is, werd hiermee een duwtje in de rug gegeven. Het kerkhof van Reims zou dit later nog verder bevestigen.
 
In Parijs keken we vanuit onze hotelkamer recht op het kerkhof van Montmartre met zijn mooie kastanjebomen. Een bezoek aan het gerenommeerde Père Lachaise vormde uiteraard een must, net zoals de catacomben in de buurt van Montparnasse, met de resten van ruim 6 miljoen mensen. We ontdekten er ook door ons nog niet gekende pareltjes van kerkhoven zoals het artistieke en rijke Passy, met de Eiffeltoren op de achtergrond, en het nog kleinere Saint-Vincent aan de voet van de Sacré Coeur.

Last but not least, werd er een bezoek aan een zeer gastvrije André Chabot ingelast.
Hij verzorgde een schitterende diavoorstelling over internationale grafmonumenten. Door Rindert Brouwer aangevuld met gesproken teksten. Om vingers en duimen af te likken.
 
In Asnières, bij Parijs, werd net voor 1900 de eerste dierenbegraafplaats ter wereld aangelegd. Louter voortgaand op haar benaming “cimetière des chiens” zou het moeten gaan om een hondenkerkhof. Maar hier, net naast de Seine, liggen zelfs schapen, parkieten, paarden en zoveel meer eens geliefde huisdieren begraven.
 
Architectuur werd tijdens onze reis hoog in het vaandel gedragen.
 
We bezochten immers niet enkel de prachtige gotische kathedralen van Amiens en Reims. We aanschouwden ook de pracht en praal van de basiliek van Saint Denis. Een koninklijke begraafplaats die best kan omschreven worden als het belangrijkste museum voor funeraire beeldhouwkunst in Frankrijk.
 
Het Panthéon, een voormalige tempel/kerkgebouw, werd de laatste rustplaats voor vele beroemde Franse persoonlijkheden. Een bezoek aan deze locatie kon dan ook niet uitblijven.
 
Natuurlijk brachten we ook een bezoekje aan Napoleon in de Dôme des Invalides.
En een avondlijke begeleide rondrit door het verlichte Parijs mocht ook niet ontbreken.
 
Bij start en einde van onze 7-daagse was er veel aandacht voor de eerste wereldoorlog.
Waarbij de militaire begraafplaats van Vimy op de eerste dag ons net iets meer aansprak dan Verdun, dat op de voorlaatste dag geprogrammeerd stond.
Op beide plaatsen werden we geconfronteerd met omgewoelde terreinen waar honderdduizenden doden vielen om enkele meters “strategisch” terrein te winnen.
De rauwe situatie van de oorlog kon je echt voelen tijdens een wandeling in de loopgraven en het ondergrondse fort van Douaumont.
 
Het bezoek aan de begraafplaats rond het oude kerkje van Marville was een unieke belevenis.  Een prachtige heuvellocatie waar bewaard gebleven middeleeuws funerair erfgoed in combinatie is gebracht met dit van vandaag. (zie foto volgende bladzijde met ossuarium op het kerkhof van Marville) De ideale plaats om een schitterende 7-daagse te sluiten en de terugreis naar Eindhoven aan te vatten.
 

Een aanrader voor de nabije toekomst wordt dan ook zonder twijfel de volgende reis naar het noorden van Duitsland en Denemarken!
U mag rekenen op:
een professionele en attente organisatie door Jeannette en Rindert
een zeer uitgebreide en gedetailleerde voorbereidingsbundel die ruim op voorhand beschikbaar is
een leuke groep van Nederlanders en Belgen.”
 
De “Vlaamse” Grafzerkjes gekiekt aan de begraafplaats van Saint Vincent te Parijs. Lin Verbeemen, Johan Moeys, Jacques Buermans, Marie Claire Vandersmissen en Edgard Nelissen.


Tekst : Marie Claire Vandersmissen en Edgard Nelissen
Foto's : Jacques Buermans en stichting de Terebinth