Nieuwsbrief Nr. 103 - januari 2018

In Memoriam Willem HoubrechtsEen van de stichters van vzw Grafzerkje is niet meer


Ik kende Willem Houbrechts al van tijdens een van mijn vorige levens. Ik werkte als losse medewerker bij De Nieuwe Gazet maar gaf ook berichten door aan Radio2, Antwerpen. Willem was er verantwoordelijk voor de regionale programma’s in Antwerpen. Hij had, zoals ik, interesse in het funeraire en zo kwamen we in contact. In november 2000 werd, omwille van de “afbraakpolitiek” op begraafplaatsen door de stad Antwerpen, de “Vrienden van het Schoonselhof” opgericht om daar iets aan te doen. Die “vrienden” kwamen een aantal keren samen met Willem Houbrechts als voorzitter maar de “vrienden” was spijtig genoeg geen lang leven beschoren maar we bleven contact houden. Op 7 juli 2001 was de eerste begraafplaats-rondwandeling van Grafzerkje met Willem, echtgenote Mick en Willem’s zuster Frieda als vaste deelnemers aan de tweemaandelijkse rondleidingen. Toen in november 2004 beslist werd om een vzw op te richten was Willem de aangewezen persoon om secretaris te worden in vzw Grafzerkje. 
In 2007 gaf hij om persoonlijke reden zijn ontslag in vzw Grafzerkje en zagen we hem ook niet meer tijdens onze rondleidingen. Sporadisch kwam ik hem nog eens tegen in een of andere Antwerpse drankgelegenheid. Op 11 januari overleed Willem Houbrechts aan een herseninfarct.
 
Onder de naam Rudy Witse schreef Willem een aantal dichtbundels waaronder “Père Lachaise – Schoonselhof, een confrontatie” met gedichten over personen die op deze beide dodenakkers liggen.
 
In naam van het bestuur vzw Grafzerkje en in mijn persoonlijke naam betuigde ik mijn medeleven aan de familie in deze moeilijke periode. Ik zal Willem altijd herdenken als een correct man en zal onze talrijke drankmomenten niet licht vergeten. 
 
Jacques Buermans, voorzitter.

Foto : Jacques Buermans