Nieuwsbrief Nr. 101 - september 2017

Begraafplaats Zwijndrechteen foto van fotograaf Patrick Janssens


Toen ik het graf zag, met als plaats van overlijden de Mont Blanc, was mijn eerste gedacht dat het om een ongeval van een bergbeklimmer zou kunnen gaan. Ik besloot het toch verder uit te zoeken, met een verrassend resultaat. Geen andere verwijzingen naar de speciale omstandigheden van overlijden zijn te zien op het graf.
 
 
Het blijkt te gaan om het slachtoffer van een vliegtuigcrash.
Vlucht 101 van Air India vertrok in Bombay/India (nu Mumbai) met voorziene tussenlandingen te Delhi, Beirut en Geneve bestemming Londen.
Bij de nadering van Genève liep het fout, er volgde een fatale crash tegen de Mont Blanc op ongeveer 100 meter onder de top.
Volgens mijn opzoekingen liggen de wrakstukken nog steeds ter plaatse, ik heb geen inlichtingen gevonden die erop wijzen dat lichamen geborgen werden, het graf in Zwijndrecht is dus vermoedelijk leeg.
Pas in 2008,  42 jaar na de crash, werden door alpinisten stukken die bij het vliegtuig horen gevonden. In augustus 2012 werden opnieuw dingen gevonden. In september 2013 werd door een alpinist een metalen doos gevonden met daarin edelstenen ter waarde van 300000 $, die eigendom was van van een passagier.
Juni 2014 werd een camera gevonden van een passagier gevonden, de film was echter te zwaar beschadigd om de foto’s te kunnen ontwikkelen.
 
Enkele dagen geleden zijn, ik denk voor het eerst, lichaamsdelen van slachtoffers uit het ijs vrijgekomen, die ook gevonden werden, zo berichtte dit nieuwsartikel:
http://www.lemessager.fr/faucigny/51-ans-apres-le-crash-du-boeing-707-le-glacier-des-ia933b937n185726#

Op YouTube zijn films in verband met de crash, navolgend de links:
https://www.youtube.com/watch?v=ezMSJ5CKpn0
https://www.youtube.com/watch?v=c1MF8DzMXY0
https://www.youtube.com/watch?v=3P2aU7TpCcs
https://www.youtube.com/watch?v=-sQoRejzDUo
 
www.janssens-patrick.com