Nieuwsbrief Nr. 101 - september 2017

Meesterwerk van “onze” Jef Van Leeuw springt er uit


Zondag 27 augustus werd in Beerse het project: “Van Steen tot Beeld” gefinaliseerd. De gemeente opteerde voor een kunstproject rond monumentale kunst. Vier kunstenaars werkten, ter plaatse, aan het Tempelhof elk aan een kunstwerk, startende van een blok arduin of marmer. Het tot stand komen van de kunstwerken kon ter plekke gevolgd worden.
Onder de 100 genodigden bevonden zich zeven leden van vzw Grafzerkje. Zij werden er verwelkomt door onze Jef Van Leeuw in een felgesmaakte toespraak. In zijn rede bedankte hij de gemeente, de talrijke mensen die behulpzaam waren bij dit project en de sponsoren. Ook vergat Jef, charmeur dat hij is, niet om de vrouwen van de kunstenaars bij de hulde te betrekken. Dan stelde Jef kort zijn drie collegae kunstenaars en hun werk voor. 
 Eric Verhelst won in het verleden verschillende prijzen in wedstrijden voor moderne kunst. Voor dit project maakte hij “Communicator of Emotions”, gebaseerd op de schoonheid tussen fysieke spanning en een moment in de tijd. We zagen het werk in juni en nu in afgewerkte toestand. Het is gemaakt uit blauwe hardsteen met aangebrachte stukjes marmer.
Guy Janssen maakte “Steen in beweging”, rond het thema ‘spiraal’ met doorkijk door de steen. Hij bezigde harde steen uit Lyon.
Fons Hapers uit Beerse vervaardigde “Geborgen”, een samengaan van ruwe materie en een zachte uitstraling. Twee tegengestelden die mekaar vinden in een sterke verbondenheid.
Natuurlijk ging onze meeste aandacht uit naar Jef zijn werk en eerlijk is eerlijk: het sprong er toch bovenuit. We konden natuurlijk het project volgen van bij een bezoek, in maart, aan het atelier van Jef. Toen zagen we er de gigantische blok Portugese marmer waar ooit een beeld moest uitkomen. 
We zagen Jef in juni aan het werk bij zijn creatie “De Witte Kauw”. Hij verklaarde zijn creatie nader: “Een jonge handtamme kauw die je onder de bek kietelt, buigt het kopje schuin naar beneden en hij slaat zijn oogleden half naar beneden. De vleugels zakken en hij geeft zich geheel over. Werkelijkheid en fantasie komen samen in dit beeld want het diertje krult zijn “mensenteen” van genot door die strelingen. 
Volgens Jef komen nog andere lichaamsdelen omhoog maar dat kan niet gezien worden door zijn donsvacht! Kijk en bewonder Jef zijn meesterwerk en vergeet vooral niet naar zijn linkse grote teen te kijken. Die van de kauw uiteraard, niet die van Jef!  

Tekst en foto's : Jacques Buermans.