Nieuwsbrief Nr. 101 - september 2017

Supergahoog op de berg: de crypte van het huis van Savoy


In Turijn liggen de leden van het huis van Savoy op Superga. Een locatie met een barokke kerk bovenop een berg. Men geraakt er uiteraard te voet maar ook met een tandradbaan. Met het trammetje omhoog. Boven, 672 meter boven de zeespiegel, was er een prachtig uitzicht op Superga maar ook op de besneeuwde Alpen.
De barokke kerk werd opgericht tussen 1717 en 1731 met een prachtige koepel. De rondleiding in de koninklijke crypte was verplicht met een gids die enkel Italiaans brabbelde. Gelukkig bezorgde de vriendelijke dame aan de balie een tekst in het Frans of in het Engels waardoor de rondleiding toch min of meer kon gevolgd worden.
In de crypte aartsengel Michaël door Carlo Finelli, een leerling van Canova. Victor Emmanuel II en aan de overzijde Victor Emmanuel I. Centraal in de crypte Carlo Alberto, de koning van Sardinië Hij probeerde Italië te verenigen. Een prachtig beeldhouwwerk voor Carlo Emmanuel II. Filiberto, hertog van Genua, werd als laatste hier bijgezet in 1990. Ook Lydia, gravin van Arenberg, geboren in Brussel ligt hier.
In een aparte crypte Maria Theresia van Toscane, vrouw van Carlo Alberto; Maria Adelaïde van Habsburg, vrouw van de eerste koning van Italië. Zij bleef in het kinderbed, amper 33 jaar; Maria Vittoria, koningin van Spanje. Zij was heel populair en kreeg veel bloemen die nog altijd bewaard worden.
 Victor Amedeo was de stichter van de basiliek, bijgenaamd “de vos” omwille van zijn geslepenheid. 

Jacques Buermans.
 
Afbeeldingen: Jos Donny, Edgard Nelissen en Jacques Buermans