Nieuwsbrief Nr. 101 - september 2017

Monumentale Torino ofte een begraafplaats voor ons alleen


We dienden op voorhand een schriftelijke toestemming aan te vragen met een kopij van onze identiteitskaart en dan verkregen we toestemming om op maandag de begraafplaats te mogen bezoeken. Waarom? Wel maandag is de begraafplaats enkel open voor begrafenissen, bezoekers mogen niet binnen? Enkel personen met een toelating tot fotograferen mogen dat wel. Dus we hadden de begraafplaats bijna voor ons alleen. 
Teresa Ferrero was operettezangeres en bekend onder het pseudoniem Isa Bluette. Het monument is een werk van Giacomo Giorgis. Enkele prachtige beelden: Brancatelli. Grosso, Pierino Gilardinien Hofmann. Deze laatste ligt onder een beeldhouwwerk van Leonardo Bistolfi.
Jolanda di Savoia was de eerste dochter van Victor Emmanuel II en Elena van Savoy. Zij is het enige lid van de familie welke hier begraven werd. Prachtig beeld voor Elisabetta Marchionni. Durio ligt onder een werk van Leonardo Bistolfi. 
Rosa Vercellana huwde met Victor Emmanuel II. Het was een morganisch huwelijk (hij huwde in 1869 met iemand van een veel lagere stand) en zij werd gravin van Mirafiori en Fontanafredda. Zij overleed in 1885. Het huis van Savoy verbood dat zij werd begraven in Superga, het pantheon van de familie. Haar kinderen bouwde dan maar een “mini”-pantheon in Mirafiori. Haar stoffelijke resten werden in 1972 naar hier overgebracht omdat het mausoleum veelvuldig te maken had met vandalisme. Men noemde haar “la bela Rosa”. 
In de gaanderij enkele mooie beelden: Gabrioletti. Een werk van Pietro Della Vedova. Guiseppe Barbaroux was politicus en minister onder Carlo Alberto. De begraafplaats bezit ook een Joodse afdeling. Vandaar heeft men ook zicht op Superga. Ricardo Sineo was politicus en minister. Benedetto Brin stichtte de Royal Navy Academy in Livorno. Het beeld is van beeldhouwer Cesare Reduzzi. 
Het monument van de partizanen is een werk van architect C. Molino en beeldhouwer Umberto Mastroianni. Trossarello  en een prachtig monument. In een gaanderij ligt Carlo Sada. Hij was architect van onder andere de eerste uitbreiding van deze begraafplaats. Het is een werk van de bekende beeldhouwer Guilio Monteverde die met veel werk vertegenwoordigd was op Staglieno in Genua. Luigi Bolmilda was bankier en financier. Hij was een van de stichters van de Bank van Turijn. Bij heel veel monumenten op deze begraafplaats staat een verklarende tekst in het Italiaans en in het Engels.
Giovanni Plana was astronoom en mathematicus. Bertoli. Percheddu ligt onder een prachtig beeld van architect Guilio Casanova en beeldhouwer Edoardo Rubino. Prachtig beeld voor Brondelli di Brondello van beeldhouwer Giacomo Ginotti. Annetta Majat Dettoni ligt onder een monument van beeldhouwer Leonardo Bistolfi. Het monument doet denken aan heel veel van de prachtige monumenten op Staglieno. 
Wat verder nog enkele knappe dingen: Dini. Perosino. Graaf d’ Harcourt een werk van beeldhouwer Francesco Gussoni. Ansaldi. Vittone . Giacinto Pacchiotti was chirurg. Een blik op de ondergrondse gaanderijen. 
Je komt hier ook corbillards tegen waar wij maar kunnen van dromen.
Als finale: wat te denken van het kleine optrekje voor tenor Francesco Tamagno. Hij was de belangrijkste tenor van zijn tijd. Met deze “kers op de taart” zat het bezoek er op.

Jacques Buermans
 

Afbeeldingen: Lucienne Broeckx, Edgard Nelissen en Jacques Buermans.