Nieuwsbrief Nr. 100 - juli 2017

Heel wat fraais op Certosa


Enkele weken met enkele “zerkjes” in Italië verbleven en Bologna stond op het programma. Een bezoek aan de begraafplaats Certosa mocht zeker niet ontbreken. Vooraf dienden we, schriftelijk, toestemming tot fotograferen aan te vragen. Met die, ondertekende, toelating in de hand trokken we naar Certosa, Heel veel namen zegden ons niet maar aan de hand van een plannetje konden we toch de belangrijkste grafmonumenten terugvinden. Bij de ingang Olindo Raggi en Amedeo Ruggeri een beeld van Armando Minguzzi. Raggi was een motokampioen die om het leven kwam in de buurt van Milaan.
Ruggeri (1889-1932), overleed toen hij trachtte het wereldsnelheidsrecord te verbeteren. Augusto Riguzzi. 
Het beeld “motherhood between Work en Mercury” is van de hand van Silverio Montaguti. Op een soort “ereperk” liggen de drie bekendste figuren: Giosue Carducci (1835-1907) was een Italiaans dichter en de leidinggevende figuur van het classisisme. Lucio Dalla (Bologna 1943 – Montreux 2012) was acteur en songwriter. Hij componeerde Caruso (1986) door verschillende artiesten gecoverd. Het monument is van Simone Paladino. Ottorino Respighi (Bologna 1879-Rome 1936) was Italiaans componist. Na zijn studies trok hij naar Sint-Petersburg en kwam er in contact met Rimsky-Korsakov. Hij componeerde negen opera’s maar is het meest bekend door zijn symfonisch drieluik: “de fonteinen van Rome”; “de pijnbomen van Rome” en “de Romeinse feesten”. 
Bruno Saetti was een Italiaans schilder. Fabio Frassetto was antropoloog en diens zoon Flavio Frassetto (1912-1945), was soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument dateert uit 1950 en is van de hand van beeldhouwer Farpi Vignoli.
Blikvanger en wat voor een: het monument voor de caduti Partigliani, een monument en ossuarium voor de partizanen opgericht in 1959. Architecten Guiseppe Dozza en Pietro Botto. Architect Guiseppe Dozza  kreeg zijn laatste rustplaats voor zijn meesterwerk. 
Op de begraafplaats, origineel een klooster, bevinden zich ook een aantal gaanderijen waar toch wel wat moois te bezichtigen valt. Aeneas Cocchioverleed op 18-jarige leeftijd in 1867. Het monument is van beeldhouwer Carlo Monari. Letizia Murat (Parijs 1802 - Bologna 1859) was de dochter van Joachim Murat en Caroline Bonaparte. Het monument is van beeldhouwer Vincenzo Vela. Het Malvezzi Angelelli Monument. Het monument voor markies Malvezzi Angelelli  (1827-1833) is een beeldhouwwerk van Lorenzo Bartolini en het stelt Pallade voor in traditionele pose met de lans van de macht in haar linkerhand.
Gaetano Simoli was de stedelijke slotenmaker. Het beeld is van Tullo Golfarelli. Anna Ferreris zou geboren zijn in Brussel. Het werk is van Giovanni Putti. Emilia Montanari. Een monument uit 1891 van Attilo Muggia en Diego Sarti. Het monument voor zoontje Augusto Beau is van de hand van Salvino Salvini. Raffaele Bisteghi kreeg een realistisch beeld uit 1891 van beeldhouwer Enrico Barberi. Vincenzo Martinelli was een belangrijk Italiaans schilder. 
Enkele prachtige beelden: Vitinio, Corni en Buratt. Deze laatste ligt onder een werk van Massimiliano Putti. Giuseppe Grabinski was een Pools officier en medewerker van Napoleon I. Hij overleed in 1843 op zeventigjarige leeftijd. Het monument is van beeldhouwers Carlo Chelli en Massimiliano Putti. Alfieri Maserati was stichter van de gelijknamige autofabriek.
Iets verder hadden we zicht op het klooster. In een recenter gedeelte vonden we Reanto Dall’ Ara. Hij was gedurende dertig jaar voorzitter van F C Bologna. Het monument is van L. Vignali. Giovanni Colbranwas afkomstig van Spanje. Isabella Colbran was zangeres en componiste. Het monument is van beeldhouwer Del Rosso. Eindigen deden we met staatsman Marco Minghetti. Het monument is van beeldhouwer Cincinatto Baruzzi. 
 

Tekst en foto's : Jacques Buermans