Nieuwsbrief Nr. 100 - juli 2017

Hoge bi of ni?


Ik doe regelmatig themawandelingen op de begraafplaats Schoonselhof. Tijdens de Week van de begraafplaatsen deed ik zulk een themawandeling waar we langs het graf van Emile de Beukelaer kwamen. François Xavier de Beukelaer was de uitvinder van Elixir d’ Anvers. Zoon Emile zette het bedrijf voort maar hij was ook actief in de wielersport. Ik vertelde over Emile die het tot eerste voorzitter van het UCI, het Union Cyclisme International, bracht onder meer het volgende: “In augustus 1882 werd Emile de Beukelaer lid van de Antwerp Bicycle Club en blonk uit op de hoge bi”. Ik toonde daarbij een afbeelding van Emile achterop op een, zo vertelde ik toch, hoge bi.
Een van onze aanwezige leden, Robertina Van Damme, merkte op dat een hoge bi een fiets was met een gigantisch groot voorwiel en een klein achterwieltje. De daaropvolgende dag stuurde Robertina me een foto door van een hoge bi. Ik was intussen overtuigd dat dit klopte maar wat voor iets was het dan waar Emile achteraan zat? Een mailtje naar het Wielermuseum in Roeselare bracht nog dezelfde dag een antwoord en wat voor een. Dries, wetenschappelijke medewerker bij het Wielermuseum: “Wat betreft de foto. Dit is inderdaad geen hoge bi, maar wel een tricycle. Dit soort fietsen werden gebouwd omdat de hoge bi voor sommigen te risicovol en te gevaarlijk was, omwille van de hoogte. Je moet al goed geoefend zijn om met dergelijk type fiets te rijden. Tricycles werden gebruikt door onder andere Queen Victoria en koning Leopold II en hadden het voordeel om dichter bij de grond te zijn dan een hoge bi”. Als deze deskundige uitleg nog niet voldoende was stuurde Dries ook twee afbeeldingen door van Emile de Beukelaer op de hoge bi.  
Dankzij Robertina Van Damme en de mensen van het Wielermuseum is er alweer een fout rechtgezet en dit alles binnen de 24 uur. Met dank aan Robertina en Dries.
 
 
Tekst : Jacques Buermans.
Foto's :  Wielermuseum Roeselare